Grønt gull – og tørr jord

Den intensive dyrkingen av avokado i Chile har fått alvorlige konsekvenser for mennesker og miljø. De mange avokadoplantasjene har gjort provinsen Petorca til episenteret i den pågående vannkrisen.

Appelsinskallskogen

Hva skjer om man dumper 12 000 tonn appelsinskall og fruktkjøtt i en død skog, og deretter overlater den klissete juicegjørmen til seg selv og insektene i 15 år? 

Tacoens reise.

Fårikål, smalahove, rakfisk, kålruletter, kjøttkaker, pinnekjøtt, fenalår – og fredagstaco. Har vi stjålet en nasjonalrett som ikke er vår?

Morales' Bolivia: Høyt oppe.

En reise med taubanen fra det fattige El Alto og ned til velstående Zona Sur i La Paz illustrerer de store forskjellene i Bolivia – men også endringene som er skjedd de siste årene under kontinentets lengst sittende leder Evo Morales.

Bolivias gullåre.

Prisen på litium har skutt i været i takt med produksjonen av batterier. Under saltsletten Salar de Uyuni i Bolivia er det påvist enorme litiumforekomster, og det haster for det fattige landet å få utvinningen i gang.

Prinsessen av Andes.

Ull fra kameldyret vikunja er de rikes fiber. Den bæres av dem som har råd til en frakk til 20 000 dollar. For fem hundre år siden var ullen forbeholdt inkakongen.

Fremdrift med en pris.

Verdens urfolk møter uunngåelige utfordringer når de får tilgang til resten av den globaliserte verdenen. Ticunaene i Amazonas er et av disse. Vesten lokker med penger og gjenstander som gjør livet deres enklere – og urfolkets ungdommer tar imot fristelsene med åpne armer.

 

Pages