• Ikke for alle Kun 10 prosent av Qatars innbyggere er qatarske statsborgere. Blant dem er kjemiingeniøren Rahman (25), som heier på emiratets fotballlag under VM. Han tar en selfie foran det 40 etasjer og 211 meter høye signalbygget Katara Towers i byen Lusail nord for hovedstaden Doha. Bygget rommer to luk-sushoteller, leiligheter, kontorer, butikker og restauranter, og sto ferdig rett før VM-åpningen. Foto: Matteo de Mayda

     

Vertskapets blodstenkede utstillingsvindu

Vertskapets blodstenkede utstillingsvindu

Feilslått sportsvasking: Qatars iscenesettelse av seg selv som et verdig arrangørland av fotball-VM avdekket emiratets dødelige kynisme – som er blitt fordømt av en hel verden. I desember er Qatars milliardinvesteringer og landslag av importerte spillere på utstilling i et land uten fotballtradisjoner.

Fra utgave: 12 / desember 2022

Tidenes dyreste

Årets omstridte fotball-VM i Qatar er i gang og skal pågå frem til 18. desember. Det er første gang verdens mest pres-tisjefylte sportsarrangement avholdes i et land i Midtøsten. Det er også første gang at Qatars eget landslag deltar i et VM.

Verdensmesterskapet er det dyreste noensinne og har kostet 20 ganger mer enn det forrige VM som ble arrangert av Russland i 2018. Mens kritikken har haglet mot Fifas tildeling til det autoritære emiratet, har Qatar-regimet brukt over 2000 milliarder kroner i et forsøk på å imponere omverdenen og fremstår uberørt av den massive, negative oppmerksomheten.

 

Grelle kontraster

Så hvordan ser det ut på bakken i landets egen fremstilling av det sportslige? Denne fotodokumentaren utforsker de mange indre uoverensstemmelsene i landet med kun 2,8 millioner innbyggere, der bare drøyt 10 prosent er qatarske statsborgere.

Den visuelle kontrasten mellom de enorme, øde og folketomme delene av landet og den monumentale og moderne arkitekturen som preger hovedstaden Doha og de andre fire byene der VM avholdes, er slående.

Noen av de mest futuristiske byggverkene er stadionene som myndighetene fikk reist på rekordtid ved å utnytte tusener av migrantarbeidere fra India, Pakistan, Nepal, Bangladesh og Sri Lanka, som har jobbet under slavelignende forhold til luselønn og uten rettigheter. Siden tildelingen i 2010 og frem til 2021, har det anslagsvis tatt livet av minst 6500 av dem.

 

Midlertidig Lusail Stadium, som ligger drøye to mil nord for Doha, er én av åtte VM-stadioner og har plass til 80 000 tilskuere. Ti kamper skal spilles her under VM, inkludert finalen. Etter mesterskapet skal minst halvparten av setene på stadionet, som er tegnet av det britiske arkitektfirmaet Foster + Partners, fjernes og stadionet etter planen gjøres om til et samfunnshus med skole, helsestasjon, kafé, samt en mindre fotballbane. Oppunder taket skal det, ifølge arrangøren, bygges leiligheter.

 

Internert på fotballakademi

Kritikken mot myndighetene har ført til kun overfladiske forbedringer i arbeidernes vilkår og rettigheter, og emiratet ser ut til ha brukt mer energi på å få på plass et eget landslag til turneringen – ingen enkel oppgave i et lite land uten fotballtradisjoner.

Ikke overraskende har derfor Qatars strategi inntil nylig vært å importere utenlandsfødte spillere og tildelt dem qatarsk statsborgerskap. I en vennskapskamp mot Algerie i 2015 var hele seks av elleve spillere fra andre land enn Qatar.

 

Lang reise Qasem Abdulhamed Burhan (36) er keeper i den qatarske klubben Al Gharafa i Qatars øverste liga, som ble etablert i 1963. Burhan er født og oppvokst i Senegal, men flyttet tidlig i karrieren tvers over det afrikanske kontinentet og den arabiske halvøya til Qatar. Han ble etter hvert qatarsk statsborger, noe som kvalifiserte ham til å spille på Qatars landslag.

 

Med en langsiktig plan om å bygge sine egne spillere og landslag, ble det i 2004 etablert et rekrutterings- og treningsprogram for gutter, realisert med byggingen av Aspire Academy i hovedstaden Doha. Tre av de sterkeste spillerne på dagens qatarske landslag har til og med bodd og vokst opp på denne skolen, som er blitt anklaget for å utnytte unge spillere, og spesielt dem som kommer fra fattige land.

Fotballinteresserte jenter kan se langt etter en tilsvarende satsing og oppmerksomhet. Myndighetene i Qatar oppmuntrer i offentlige ordelag jenter til å satse på fotball. Men samfunnet anser det fortsatt som en upassende sport for dem. Mange kvinnelige fotballspillere tyr til spill på et universitetslag, som en måte å få utløp for sin lidenskap uten å komme i konflikt med familien sin.

På fotballbanen er jentene også underlagt krav om å tildekke hår og hud. Britiske Zara Boustead er bosatt i Qatar og jobber med barneidrett i den emirstyrte stiftelsen Qatar Foundation. Hun forteller at mens qatarske jenter må dekke til ben, armer og hår, får jenter fra andre land spille utildekket om de ønsker det.

 

Tildekket fotballglede Tvillingene Ithaar og Amaana (13) er ivrige fotballspillere. De er begge midtstoppere og deltok nylig i en U12-14-cup i regi av Qatar Foundation, som sier at de ønsker å bidra til å bygge opp kvinnefotballen i landet. Qatarske jenter må dekke ben, armer og hår når de spiller, mens jenter med annen nasjonalitet kan la det være opp til foreldrene.

 

Straffer homofili med fengsel

Qatar har ikke et tilsvarende moralpoliti som i Iran eller Saudi-Arabia, men emiratets politivesen holder generelt strengt oppsyn med det de anser som «mistenkelig oppførsel».

Ifølge Human Rights Watch utsettes homofile og transpersoner i landet for vilkårlig arrestasjon og vold og trakassering i varetekt. Homofili er forbudt i Qatar og blir straffet med bøter og fengsel i opptil tre år.

Qatar er ikke vant med turister på samme måte som Dubai, og har enda lavere toleranse overfor vestlig kultur. Når landet invaderes av fotballfans og turister fra hele verden, vil det være en helt ny og utfordrende situasjon.

I oktober ble det i flere medier rapportert om at kvinnelige fotballfans risikerer å bli banket opp eller fengslet dersom de blir utsatt for seksuelle overgrep som voldtekt under oppholdet i Qatar, og melder fra om det. Qatars islamske lover forby all seksuell kontakt mellom ugifte og anser det som en forbrytelse selv om kvinnen ikke har gitt samtykke og blir overfalt.

 

Utsatt i fem måneder

Qatar er et av de varmeste stedene på kloden, og landet har siden slutten av 1800-tallet hatt en gjennomsnittlig temperaturøkning på mer enn 2 grader. Avgjørelsen om å utsette avviklingen av fotball-VM med fem måneder er et tydelig uttrykk for klimaendringenes konsekvenser for det lille landet. Mens gjennomsnittstemperaturen på dagtid i Doha i juli er 41 grader, er den «kun» 26 grader i desember.

Like fullt har en ingeniør som går under kallenavnet «Dr. Cool», jobbet i 13 år med å utvikle det solenergidrevne kjølesystemet som skal gjøre det levelig for spillere og tilskuere, og som til og med, om man skal ta Dr. Cool på ordet, kan fjerne kroppslukt fra et tettpakket stadion.

 

Kondisjonert Ingeniør og professor ved Qatar University, Saud Ghani, er hjernen bak den avanserte luftavkjølingsteknologien som er utviklet til bruk under VM. Ghani, som går under kallenavnet «Dr. Cool», har brukt 13 år på å utvikle det solenergidrevne systemet og hevder det er så effektivt at det til og med kan fjerne kroppslukt fra et tettpakket stadion.

 

En tid etter oljen

Fotball er mer enn bare en idrett. Det er også en global investeringsarena, der emiratet er blant dem som har satset store beløp. Qatars kongefamilie Al Thani har sitt eget investeringsselskap Qatar Sports Investment (QSI) som kjøpte opp den franske storklubben Paris Saint Germain allerede i 2011. I oktober var QSI i samtaler om oppkjøp av den italienske toppserieklubben Sampdoria. I 2010 bladde QSI opp 170 millioner euro for å få Qatar foundations logo på skjortebrystet til FC Barcelonas spillere.

Milliardinvesteringene i VM-arrangementet er del av en forberedelse til den dagen Qatars enorme oljereserver tar slutt. Mesterhjernen bak strategien, emirens bror Jassim bin Hamad Al Thani, skal ha fått installert en vegg av TV-skjermer i soverommet sitt.

På den måten kan han følge med på fotball-VM i hjemlandet til alle døgnets tider uten å måtte forlate sengen.

 

Vanskelig å unnslippe På den spesialbygde kontroll- og overvåkingssentralen Aspire i Doha monitoreres alle gater og stadioner i Qatar under VM. På de åtte arenaene der kampene spilles, er det installert 15 000 kameraer, som også benyttes til kommunikasjon med tilskuere. Droner og overvåkingskameraer med ansiktsgjenkjenningsteknologi i gatene er også en sentral del av den nitidige kontrollen med fotballfans og besøkende til Qatar under VM. Doha fikk bygget et nytt metrosystem med 37 stasjoner spesielt til VM. Det ble tegnet av et nederlandsk arkitektkontor og hadde en prislapp på 300 milliarder kroner. Alle foto: Matteo de Mayda

 

Iscenesatt interesse? Store og små qatarske fotballsupportere bivåner landslagstrening på Jassim bin Hamad Stadion i Doha. Et eget rekrutterings- og treningsakademi for gutter ble etablert i Qatar i 2004, et forsøk på å etablere et eget landslag. Tre av de beste spillerne på dagens landslag vokste så å si opp på innsiden av dette akademiet, som er blitt beskyldt for å utnytte unge spillere, spesielt dem som kommer fra fattige land. Alle foto: Matteo de Mayda

 

By i byen I et avgrenset boligområde for velstående internasjonale gjestearbeidere 20 km utenfor hovedstaden Doha, bor blant andre italienske Andrea Stramaccioni med sin familie. Han er manager for den qatarske klubben Al Gharafa. Området huser internasjonale skoler, supermarkeder, sportsklubber og et bredt underholdnings- og aktivitetstilbud.

 

Copycat Foran inngangen til det gigantiske kjøpesenteret Villagio Mall i Doha med over 200 eksklusive butikker, er det laget en kopi av søylene på San Siro Stadion i Milano, hjemmearenaen til det italienske laget AC Milan. Interiøret i kjøpesenteret har gjennomgående italiensk tema, blant annet en 150 meter lang innendørs kanal med gondoler. Alle foto: Matteo de Mayda

 

Containergimmick Stadium 974 i Doha, tegnet av det spanske arkitektkontoret Fenwick Iribarren, består av 974 brukte shippingcontainere montert i en stålkonstruksjon. Bygget skal angivelig være en hyllest til stedets indstrihistorie og den internasjonale landskoden for Qatar (+974). Det uttalte målet er at stadionet skal tas fra hverandre etter VM og settes opp igjen på ett eller flere nye steder.

 

Luftig jetset På sju av de åtte VM-stadionene i Qatar er det installert luftavkjølingssystem. En rekke små «jetmotorer» blåser luft ut mot banen og under hvert enkelt tilskuersete, der små ventiler dytter ut kald luft i ankelhøyde. Det solenergidrevne kjølesystemet skal sørge for at spillere og tilskuere kan oppholde seg i levelige 21 grader under kampene. Sensorer rundt om på banen bidrar til å holde jevn temperatur og kan justere luftstrømmen avhengig av om et sete er plassert i skyggen eller solen. Det hele konrolleres fra enorme anlegg innendørs. Gjennomsnittstemperaturen i Qatar, et av de varmeste stedene i verden, har steget med over 2 grader i løpet av drøyt hundre år. Alle foto: Matteo de Mayda

 

Frankrike-fan Jaber (19) er nettopp ferdig med videregående skole og på jobbleting. Han er født i Qatar, men sier han heier på Frankrike under VM. En uke før åpningen av mesterskapet oppsto det spekulasjoner om hvorvidt qatarske myndigheter, med mål om å fremstille det som internasjonal oppslutning og entusiasme, hadde leid inn fremmedarbeidere til å opptre som ulike lands supportere i en flernasjonal parade. Bildet er tatt på innsiden av souquen i Doha, markedet der det selges tradisjonelle klær, krydder, håndverksprodukter og souvenirer.

 

Blankpusset fasade Skyskrapere i Dohas businesstrøk er pyntet med store bannere og bilder av VMs største profiler. I september publiserte Amnesty International resultatene av en spørreundersøkelse blant over 17 000 fotballfans fra 15 land som viste at 73 prosent av de spurte støttet kravet om at det internasjonale fotballforbundet Fifa kompenserer migrantarbeiderne i Qatar etter menneskerettighetsbruddene de har vært utsatt for under byggingen av VM-arenaene. Fifa uttalte i bakkant at de mente det hadde blitt gjort en rekke forbedringer for arbeiderne underveis. Alle foto: Matteo de Mayda