Film
«Apokalypse nå!»
(«Apocalypse Now», am., 1979)
Under Vietnamkrigen blir kaptein Willard (Martin Sheen) sendt til Kambodsja for å tilintetgjøre den amerikanske oberst Walter E. Kurtz (Marlon Brando) som har desertert og etablert seg som en slags høvding i jungelen med en personlig hær. Følelsen av undergang, (apokalypse), utvikles etter hvert som historien rulles opp, og avdekker hvor liten betydning et menneskeliv har i krig. Regissert av Francis Ford Coppola.
«Armageddon»
(Am., 1998)
NASA oppdager en enorm asteroide som er på kollisjonskurs med Jorden. NASA-sjefen Dan Truman (Billy Bob Thornton) sender et team til asteroiden for å ødelegge den med en atombombe. Boresjef Harry S. Stamper (Bruce Willis) står i spissen for et team av mer eller mindre eksentriske gærninger som blir utpekt til oppdraget. Regissert av Michael Bay.
«Deep Impact»
(Am., 1998)
En komet er på kollisjonskurs med Jorden. Menneskeheten vil bli utryddet ved nedslag, og myndighetene forsøker å holde sannheten skjult for å unngå panikk. En iherdig kvinnelig journalist får rede på hva som er i ferd med å skje. Astronomer mente at «Deep Impact» var mer troverdig fra et vitenskapelig synspunkt, men Armageddon ble en større publikumssuksess. Robert Duvall, Morgan Freeman og Elijah Wood er på rollelisten. Regissert av Mimi Leder.
«The Matrix»
(Am., 1999)
Dette er den første av tre filmer som tar for seg en fremtid hvor maskiner har fanget menneskeheten i en virtuell verden, uten at menneskene vet om det. De gjenværende menneskene i den postapokalyptiske verdenen kjemper for å frigjøre menneskeheten fra denne illusjonen. Keanu Reeves spiller hovedpersonen Neo. Regissert av brødrene Andy og Larry Wachowski.
«The Day the Earth Stood Still»
(Am., 2008)
Filmen er en nyinnspilling av en film med samme navn fra 1951, basert på science-fiction-novellen «Farewell to the Master» av Harry Bates fra 1940. Keanu Reeves spiller Klaatu, en utenomjordisk skapning som er sendt til Jorden for – med hensikt å hindre flere miljøødeleggelser – å endre menneskenes adferd eller å fjerne dem fra Jorden. Regissert av Scott Derrickson.
«2012»
(Am., 2009)
Filmens handling starter i 2009 da vitenskapsmenn mener å finne bevis for undergangsprofetiene om at Jorden vil bli ødelagt 21. desember 2012. Når dagen ankommer, bryter det ut en rekke ekstreme naturkatastrofer som utsletter store deler av menneskeheten: Jordskorpen sprekker opp, og landområder flytter seg i voldsomme jordskjelv, vulkanutbrudd og tsunamier. Verdensledere, de rikeste og enkelte utvalgte har sikret seg plass i flere «arker», gigantiske overlevelsesskip, som i all hemmelighet er blitt bygd i Tibet. Hovedpersonene, en skilsmissefamilie fra California, klarer på utrolig vis å unnslippe farene og til sist redde seg inn i en av arkene der menneskene er trygge til katastrofen er over. Regissert av Roland Emmerich
«Melancholia»
(Dansk-svensk-fransk, 2011)
Filmens handling tar utgangspunkt i forholdet mellom to søstre, der den ene er sterkt preget av depresjon (Kirsten Dunst). Kort etter hennes bryllup blir det kjent at en stor og ødeleggende meteor er på vei mot Jorden. Regissør Lars von Trier skal ha basert de menneskelige reaksjonsmønstrene på den kommende og uunngåelige katastrofen han portretterer i filmen på egne erfaringer, som ga ham en erkjennelse av at deprimerte mennesker beholder en større ro i stressede situasjoner.
«Post Tenebras Lux»
(Mex. 2012)
Verden er på vei til å falle sammen – og dommedag nærmer seg. Juan og hans familie flytter fra byen ut på den meksikanske landsbygda. Begjær, frykt og instinkter tar sakte, men sikkert kontroll over familien. Filmens tittel betyr «etter mørket kommer lyset», og er kanskje et hint om et håp for menneske-heten. Filmen hadde verdenspremière under filmfestivalen i Cannes i mai. Regissert av Carlos Reygada.
Kilder: Wikipedia, IMDB, filmfrasor.no
Litteratur
Mary Shelley
«The Last Man»
Roman, 1826
Shelley hadde skrevet «Frankenstein» i 1818. «The Last Man» var en historie om en frem-tidig verden hjemsøkt av pest. Boken fikk elendige kritikker da den kom ut, og var i praksis ukjent helt frem til 1960-tallet.
H.G. Wells
«The War of the Worlds»
Roman, 1898
Handlingen foregår i London og på den britiske landsbygda, etter at Jorden er blitt invadert av de utenomjordiske vesenene 'Martians'. Skrevet i 1895–97 og er en av de første histor-iene som går i detalj om en konflikt mellom mennesket og en utenomjordisk rase. Orson Welles legendariske hørespillversjon ble radiosendt i USA i 1938. Romanen ble film-atisert i 1953, og igjen i 2005 (med Tom Cruise i hovedrollen).
John Wyndham
«The Day Of The Triffids»
Roman, 1951
Postapokalyptisk fortelling om aggressive og tilsynelatende intelligente planter som overtar Jorden. Romanen ble filmatisert i 1962, og gikk som TV-serie på BBC i både 1981 og 2009. NRK laget et hørespill av boken i 1969, som ble sendt igjen nå i høst.
Ayn Rand
«Atlas Shrugged»
Roman, 1957
Beskrivelse av det amerikanske samfunnet som sakte kollapser etter at landets ledende industritopper forsvinner på mystisk vis.
J.G. Ballard
«The Wind From Nowhere»
Roman, 1961
Verden ødelegges av stadig mer voldsomme vinder.
«The Drowned World»
Roman, 1962
Klimaforandringer forårsaker flomkatastrofe.
«The Drought»
Roman, 1964
En ekstrem tørkeperiode får alt vann på Jorden til å fordampe.
Anthony Burgess
«The Wanting Seed»
Roman, 1962
Samme år som Burgess utga den dystre «Clockwork Orange» kom denne boken ut, som handler om global overbefolkning og sult som fører til omfattende kaos. Religion, makt og historie er gjennomgående temaer i boken, som kan leses som en fordømmelse av krig.
Kurt Vonnegut
«Cat’s Cradle»
Roman, 1963
Alt vann på Jorden blir omgjort til Ice-Nine – et fiktivt materiale som er utviklet for å brukes som våpen, men som man går bort fra når man oppdager at stoffet uansett mengde har egenskaper som kan ødelegge alt liv på Jorden.
Margaret Atwood
«The Handmaid's Tale»/«Tjenerinnens beretning»
Roman, 1985/1987
Handlingen er lagt til en nær fremtid der en totalitær, rasistisk kristen ekstremistgruppe har overtatt styringen av USA med militærmakt, som et ideologisk svar på nedbryting av samfunnet. Presidenten og mesteparten av Kongressen blir drept i et arrangert terror-angrep, der skylden legges på islamister. De gammeltestamentlige kuppmakerne får kontroll over banksystemet og tilraner seg verdier fra alle kvinner og «andre uønskede» og stripper dem for rettigheter. Kvinner forbys blant annet å lese. Boken utforsker undertrykkelse av kvinner og kanaler for representasjon.
Paul Auster
«In the Country of Last Things»
Roman, 1987
Romanen har form av et brev fra Anna, en ung kvinne som har dristet seg til å dra til en by som har kollapset i kaos og uorden. Ingen har noe å ta seg til, og de fleste innbyggerne plukker søppel eller leter etter ting de kan selge. Anna har dratt til byen for å lete eter broren William, og det blir antydet at de kommer fra en annen verden som ikke har kollapset.
P.D. James
«The Children of Men»
Roman, 1992
Romanen gir en skrekkvisjon av fremtiden som finner sted i England i 2021, og tar for seg konsekvensene av masseinfertilitet. James beskriver et britisk samfunn der befolkningstallet synker raskt og fokuserer på en mindre gruppe av motstandsfolk som ikke er like desillusjonerte som massene. Filmatisert i 2006 i regi av Alfonso Cuarón med Clive Owen og Julianne Moore i hovedrollene.
Cormac McCarthy
«The Road»/«Veien»
Roman, 2006/2008
Dette er en postapokalyptisk fabel om en far og sønns reise over en periode på flere måneder. De drar gjennom et landskap ødelagt og herjet av en uspesifisert naturkatastrofe som har ødelagt det meste av sivilisasjonen og nær alt liv på Jorden. «The Road» ble filmatisert i 2009 med Viggo Mortensen i hovedrollen og regissert av John Hillcoat.
Suzanne Collins
«The Hunger Games»/«Dødslekene»
Roman, 2008
Den første boken i trilogien handler om 16-åringen Katniss Everdeen som bor i den postapokalyptiske staten Panem. Hun melder seg frivillig som deltager i de 74. Dødslekene i stedet for sin lillesøster, og det blir en kamp på liv og død. Romanen ble filmatisert i 2012, regissert av Gary Ross, og med Jennifer Lawrence i hovedrollen.
Margaret Atwood
«The Year of the Flood»/«Flommens år»
Roman, 2009/2011
Filmen handler om en gruppe som kaller seg God's Gardeners. De utgjør et lite samfunn av overlevende fra den samme biologiske katastrofen som Atwood tidligere hadde beskrevet i romanen «Oryx og Crake» (2003).
Karen Thompson Walker
«The Age of Miracles»/«Miraklenes tid»
Roman, 2012
En helt vanlig høstdag i California våkner folk opp til nyheten ingen fatter omfanget av: Jorden har begynt å rotere saktere og saktere. Først seks minutter, så 12, så 24. Fenomenet blir raskt kjent som «the slowing», og paniske statsledere insisterer på at 24-timerssyklusen skal fastholdes, uansett når solen står opp. En gruppe utbrytere vil leve i sanntid og flytter ut i ørkenen og oppretter et alternativt samfunn, noe som får katastrofale følger med en stadig mer intens sol.