• Foto: Getty Images/Istockphoto

Psykedelisk gullrush i Oregon

Psykedelisk gullrush i Oregon

Amerikanske eliteuniversiteter og investorer på Wall Street satser stort på terapi med «magisk sopp». Studier har vist effekt på alt fra depresjon til posttraumatisk stress. Men hva er risikoen om psykedeliske stoffer blir en milliardindustri? Oregon er den første delstaten i USA som har vedtatt legalisering av psykedelisk sopp.

 

Fra utgave: 8 / august 2022

Portland, Oregon, USA

Du går inn på terapeutens kontor og slår deg ned i en lenestol. Det gjestmilde rommet har myke møbler og dempede farger. Du får en øyemaske for å stenge ute omverdenen og et par hodetelefoner med avslappende musikk.

Så gir terapeuten deg en lyseblå kapsel. Den inneholder psilocybin, et psykedelisk stoff som finnes naturlig i rundt 200 sopparter. Du svelger kapselen og lukker øynene. Etter en stund begynner en fire til seks timer lang reise. Du kan oppleve hallusinasjoner, forandret begrep om tid og rom, en svimlende følelse av uvirkelighet, glede og kanskje redsel og angst. Terapeuten din følger hele tiden med for å hjelpe deg med å håndtere følelsene.

Slik kan en terapisesjon med psilocybin komme til å se ut når det blir tillatt i delstaten Oregon nordvest i USA fra årsskiftet neste år. Psykolog Alissa Bazinet i Oregons største by Portland er en av terapeutene som kommer til å behandle pasienter med det hallusinogene stoffet.

– Mennesker som lider av depresjon, har en tendens til å la hjernen gå på autopilot med repeterende og negative tankemønstre, sier hun når vi møter henne på mottagelsesrommet med utsikt over Portland.

– Psilocybin sprenger liksom bort det der og åpner døren til en ny måte å se på ting på. Man får en pause fra autopiloten.

 

Alissa Bazinet, psykolog 

 

Det var da Bazinet danset på technofester i Seattle på 1990-tallet, at hun fattet interesse for psykedeliske stoffer. Hun tror sterkt på deres terapeutiske potensial og har selv benyttet dem for å bearbeide traumer fra barndommen.

– Fremfor alt har de gitt meg mer medfølelse med meg selv og med hele menneskeheten.

 

Kan bidra til å bearbeide traumer

Psykedeliske stoffer i terapi er ikke noe nytt fenomen. På 1950- og 1960-tallet finansierte amerikanske myndigheter en rekke studier av effektene av LSD og psilocybin på alt fra alkoholisme til depresjon.

Etter at substansene spredte seg ut på gaten og ble populære i den opprørske hippiebevegelsen, ble de forbudt i 1971, under president Nixons krig mot narkotika. Og forskningen fikk en brå slutt.

 

Soppterapi Glass med ulike typer psilocybin-sopp. I tillegg til Oregon, er det sterke krefter som jobber for legalisering av stoffet også i delstatene Colorado og California. Foto: Jahi Chikwendiu/The Washington Post/Getty Images

 

Men nå er psilocybin tilbake i de akademiske kretser. En psykedelisk boom har brutt ut i USA. I laboratorier på eliteuniversiteter som Yale, Stanford og Berkeley pågår det forskning om hvordan hallusinogene stoffer kan hjelpe mot ulike psykiske plager. Studier viser at psilocybin har potensial ved blant annet angst i livets sluttfase, ved posttraumatiske stresslidelser (PTSD) og depresjoner.

En gruppe som har vært en aktiv pådriver for en legalisering av psilocybin-terapi, er krigsveteraner. Mange veteraner lider av PTSD. Over 30 000 amerikanske krigsveteraner, fire ganger så mange som har dødd på slagmarken, har begått selvmord siden 11. september 2001. Ian Stout, som bor i Portland, overlevde to veibomber under sine 15 måneder som soldat i Irak-krigen. Flere av vennene hans mistet livet.

– Livet kjennes fremdeles tøft, men jeg har flere verktøy til å håndtere det nå. Psilocybin har definitivt vært ett av dem, sier Stout og fortsetter:

– Med tanke på hvor mange veteraner som tar sitt eget liv, og den forskningen som finnes på effektene av psilocybin på PTSD, er det merkelig at det ikke finnes noe program for psykedelisk terapi for veteraner.

 

Fikk hjelp Over 30 000 amerikanske krigsveteraner har begått selvmord siden 11. september 2001. Ian Stout mener han har fått god hjelp av terapi med psilocybin og etterlyser et program for veteraner når forskningen viser så god effekt for posttraumatiske lidelser.

 

Større aksept

Kjendiser som Sting, Joe Rogan og Miley Cyrus har lovprist sine erfaringer med psykedeliske stoffer. I «Psykedelisk renessanse» (2018) forteller den anerkjente matjournalisten Michael Pollan om den nye forskningen og om sine egne erfaringer av i 60-årsalderen å ha eksperimentert med psilocybin og LSD. Boken er blitt en stor bestselger.

 

Mener vi må tenke nytt Den anerkjente journalisten og forfatteren Michael Pollan (67) har selv testet psykedelika og utga i 2018 en bok som utforsket bruk av slike stoffer i behandling av psykiske lidelser. I desember 2019 gjestet han Litteraturhuset i Oslo i forbindelse med lansering av den norske utgaven, «Psykedelisk renessanse, Hva ny forskning på psykedeliske stoffer lærer oss om depresjon, bevissthet, avhengighet, dødsangst og transcendens». Pollan mener risikoene må vektes mot fordelene.

 

Alissa Bazinets terapeutkollega Brian Hannah har merket en stor endring i omgivelsenes syn på psykedelisk terapi.

– For fem år siden var jeg livredd for å snakke med folk om dette, siden det ble sett på som suspekt. Men nå er til og med min mor nysgjerrig etter å ha sett et intervju med Michael Pollan på TV. Det er påfallende hvor raskt det har gått, sier Brian Hannah.

 

Nye terapiformer Alissa Bazinet og Brian Hannah er terapeuter og har vært gode venner i mange år. De ser frem til å kunne tilby psykedelisk terapi i hvert sitt lokale, som ligger vegg i vegg med hverandre i en anonym kontorbygning i Portland.

 

Bryter fastlåste tankemønstre

Den økte interessen for psyke-delisk terapi skjer parallelt med en epidemi av psykiske lidelser, økende selvmordstall og enorme problemer med rusmisbruk i USA. Antidepressive preparater fungerer ikke for alle. Kan naturen tilby en løsning?

Psilocybin påvirker serotoninsystemet og forandrer koblingene mellom nervecellene i hjernen, noe som kan føre til hallusinasjoner og nærmest «åndelige» opplevelser. Innen den psykedeliske forskningen er hypotesen at dette kan hjelpe pasienter å bryte de tankemønstrene som preger blant annet depresjoner og alkoholavhengighet. Effekten kan sitte i opptil en måned etter at dosen inntas.

– Jeg får mange e-poster av folk som forteller at de har forsøkt alle slags antidepressive preparater og psykoterapi mot sin depresjon, forteller Alissa Bazinet.

– De ser psilocybin som sitt siste håp. Det føles fantastisk at vi snart kan hjelpe dem.

 

Raskt voksende bransje

Ingen steder er den psykedeliske bølgen tydeligere enn i Oregon. Den naturskjønne skogkledde delstaten regnes som en av USAs mest liberale steder. Oregon var først i USA med å legalisere aktiv dødshjelp i 1997 og avkriminalisere heroin og de fleste andre typer narkotika i 2020. Samme året stemte innbyggerne også gjennom en legalisering av psilocybin. Fra januar 2023 kommer delstaten til å ta imot søknader om å starte klinikker for terapi med stoffet. Flere andre delstater undersøker muligheten til å følge Oregons eksempel.

 

Fargerikt Et veggmaleri i Portland gir uttrykk for en avslappet holdning til psykedelisk sopp. Fra januar 2023 kommer delstaten til å ta imot søknader om å starte klinikker for terapi med stoffet. Flere andre delstater undersøker muligheten til å følge Oregons eksempel.

 

Legaliseringen av cannabis i mange amerikanske delstater har skapt en stor og lønnsom industri. I Portland er det tett mellom cannabisbutikkene med minimalistisk innredning som får dem til å ligne eksklusive vinbutikker.

Men det kommer ikke til å bli mulig å kjøpe psykedelisk sopp over disk i butikk. Stoffet må inntas i egne lokaler med 21-årsgrense. I Oregon vokser likevel en psilocybin-bransje raskt frem.

Alicia Pingul blunker søvnig mot det skarpe formiddagslyset utenfor en kafé i Belmont, en bydel i Portland som er preget av mikrobryggerier, vintagebutikker og veltatoverte innbyggere. Hun sto opp klokken fem om morgenen for å kjøre fra hjemstedet Seattle for å ha et møte med en mulig investor som har vist interesse for hennes planlagte prosjekt: et helsesenter med yoga, spa og psilocybin-terapi utenfor Portland.

– Vi vil henvende oss til mennesker som har problemer med kreativ blokkering eller som bare vil utforske sin bevissthet, snarere enn å lege alvorlige traumer, forklarer Alicia Pingul. Hun har gått med ideen lenge, men ikke følt at tiden var moden før nå.

– Stigmaet rundt soppterapi er blitt mye mindre, sier Pingul, som håper å nå en eldre målgruppe.

 

– Mindre stigma rundt soppterapi Alicia Pingul planlegger å åpne et helsesenter med yoga, spa og psilocybin-terapi utenfor Portland.

 

– Jeg tror psykedeliske preparater kan hjelpe eldre med å bryte vante tankesett. Jeg tenker på min far som har jobbet hele livet og aldri gjort noe for sin egen skyld, men som vil tenke mer på seg selv etter pensjonsalderen.

Hun er langt fra den eneste som ser et kommersielt potensial i den psykedeliske bølgen. Wall Street pumper milliarder inn på området. Peter Thiel, Silicon Valley-milliardær og tidligere rådgiver for Donald Trump, har gjort store investeringer i Compass Pathways, et britisk selskap som satser på psilocybin-terapi.

På «Shroom Stocks», en del av nettforumet Reddit, hjelper investorer hverandre med å finne de mest lovende aksjene innen den nye industrien. En rekke psilocybin-entreprenører planlegger å etablere seg i Oregon etter årsskiftet.

Det hollandske selskapet Synthesis Institute har kjøpt en 50 hektar stor tomt i delstaten, med skogsområder og enger der de skal arrangere psilocybin-retreater. Field Trip, en kanadisk bedrift som tilbyr psykedelisk terapi med stoffet ketamin i blant annet New York, kommer til å tilby psilocybin i et «førsteklasses, nøye designet miljø» i Oregon.

Markedet for psykedeliske stoffer ventes å omsette for en milliard dollar bare i Portland. For både det å delta i denne terapien og det å utdanne seg til terapeut er ventet å koste mye.

 

Tilpasset miljø Field Trip er et selskap som i dag tilbyr psykedelisk terapi med ketamin i Canada og USA. De ønsker å gå inn i psilocybinbransjen i Oregon. Dette er deres presentasjon av hvordan teraprirommene kan forventes å se ut. Foto: Field Trip

 

Innebærer stor risiko

I en stor villa oppe på en høyde i Portland sitter arkitekten bak Oregons legalisering av psykedelisk sopp. Tom Eckert, en psykiater med en mild og ettertenksom måte å snakke på, ledet sammen med sin kone Sheri ja-siden i avstemningen om lovlig soppterapi i Oregon.

Som psykoterapeut var han skuffet over at behandlingene mot depresjon stoppet opp. Han ser psilocybin som en banebrytende forandring.

Sheri Eckert døde av hjerteproblemer i desember 2020. Men Tom Eckert har fortsatt arbeidet med ekteparets visjon. Oregons guvernør ansatte ham som leder for det organet som utarbeider retningslinjer for hvordan legaliseringen skal foregå.

– Jeg ønsker ikke å se et marked i stil med det som finnes rundt cannabis, forklarer Tom Eckert.

– Det innebærer risiko med psilocybin, og den skal man ikke ta lett på.

 

Del av en voksende industri Psykiater Tom Eckert har stor tro på psilocybin-behandling, men advarer om stor risiko dersom det ikke blir håndtert innenfor faglige trygge rammer med tydelige retningslinjer.

 

Organet forsøker å definere hvem som skal få lov til og hvem som skal nektes terapi med psilocybin. Personer med bipolar lidelse kan rammes av en økt risiko for mani, og de med anlegg for schizofreni, risikerer psykoser. Den som tar antidepressiv medisin, kan få for høye nivåer av serotonin, noe som kan føre til hjerteproblemer.

– Vi vil gjøre psilocybin tilgjengelig for så mange som mulig, men samtidig være nøye med å passe på at alt skjer på en trygg måte, sier Eckert.

I tillegg til arbeidet i dette organet leder han InnerTrek, en bedrift som skal utdanne psilocybin-terapeuter i Oregon. Hans samboer, som sitter i et telefonmøte i rommet ved siden av, er også en del av Oregons voksende soppindustri, i rollen som administrerende direktør for Synthesis Institute.

Tre uker etter at vi møtte Tom Eckert, måtte han imidlertid fratre sin stilling som leder for delstatens psilocybin-organ etter anklager om at han selv og hans partner har økonomiske interesser i den indu-strien han hadde som oppgave å regulere.

Interessekonflikter ikke det eneste problemet kritikere påpeker når det gjelder Oregons legalisering. Journalist Michael Pollan har advart om at en legalisering innebærer at selskaper aktivt kan markedsføre psykedelisk sopp til mennesker som kanskje ikke kan håndtere den. Selv det amerikanske psykologforbundet APA er skeptisk til legaliseringen og uttrykket før avstemningen i 2020 at det ikke finnes tilstrekkelig forskning som belegger at psilocybin er en sikker behandlingsmetode for mentale problemer.

Psykolog Alissa Bazinet er bekymret for det hun kaller en «gullrushmentalitet».

– Det skjer en plutselig tilstrømning av penger, og det blir en drivkraft for mange mennesker å starte klinikker av feil grunn, sier hun.

Men den psykedeliske bølgen kan bli vanskelig å stoppe. Oregon blir den første delstaten som tester ut hvor velfungerende, sikker og økonomisk lønnsom en legalisering blir. Resultatet kommer til å inspirere eller avskrekke andre delstater fra et lignende eksperiment.

USAs blikk er vendt mot Oregon.