Kryptert kommunikasjon. En tirsdag i begynnelsen av oktober 2013 tar den 29 år gamle fysikkutdannede Ross Ulbricht turen til det lokale biblioteket i Glen Park i San Francisco, rett ved nabolaget hvor han deler leilighet med tre kamerater. Selv om høsten er i gang, og solen er delvis tildekket av skyer, er det 20 varmegrader, og for mange rundt ham, T-skjortevær. Inne på biblioteket finner Ulbricht seg et sted å sitte, åpner laptopen sin, kobler til nettet som svever i luften, og klikker på ikonet for dataprogrammet Tor – et verktøy som videresender internettrafikk gjennom flere tilfeldig utvalgte mellomstasjoner, og gjør det svært vanskelig å spore ens digitale aktiviteter. Deretter logger han seg inn på nettmarkedet Silk Road, og som toppadministrator har han tilgang til en side med full oversikt over den totale handelen.
«Han er en revolusjonær». Kvart over tre på denne tirsdags ettermiddagen endrer alt seg for 29-åringen. FBI stormer biblioteket og griper tak i Ulbricht før han rekker å slette sporene sine, konfiskerer utstyret hans, og hjemme hos ham finner de flere dataservere fulle av informasjon om Silk Road. Markedsplassen stenges uten forvarsel, og tusenvis av mennesker mister penger. Lovmakten konfiskerer også 144 000 av Ulbrichts oppsparte bitcoins, en digital valuta som rett før arrestasjonen tilsvarte 109 millioner kroner.
FBI lar Silk Roads diskusjonsforum stå åpent i noen uker etter arrestasjonen, og her samles kunder og selgere. En person med aliaset Libertas, som har moderatorstatus og hevder at han kjenner Ulbricht personlig, skriver til samfunnet:
«Mine damer og herrer, brødre og søstre, jeg står foran dere med tungt hjerte. (...) Silk Road har falt.» Ulbricht hylles i den samme uttalelsen. «Han er en revolusjonær, en ‘comrade in arms’, en helt som lever videre i våre hjerter. Han vil bli husket og vil inspirere den neste generasjonen av revolusjonære til aksjon.»
Seks dager senere har Libertas og en rekke andre personer opprettet et nytt diskusjonsforum på servere som FBI ikke har tilgang til, og mer enn 3000 melder seg inn den samme måneden. Selgere som opererte på den gamle markedsplassen, kontaktes av Libertas og andre i det nye lederteamet og forsikres om at de vil kunne fortsette som før så snart de har fått bygd et nytt nettmarked. De samme personene utpeker også Silk Roads nye leder. Han tar aliaset Dread Pirate Roberts, det samme som Ulbricht brukte, og introduserer seg i nettforumet.
«Silk Road er ikke en person. Silk Road er en idé. (...) Tittelen er ført over til meg og jeg kommer til å fortsette det arbeidet som min forgjenger startet.» Ordene tas godt imot av samfunnet. Blant svarene er «Jeg er stolt av drømmen som du og andre har gjort til en realitet», «Takk Kaptein, for at du tar roret», «Lenge leve Dread Pirate Roberts!» og «Du er ikke alene, du har en hær i ryggen!»
Fire uker senere gjenoppstår Silk Road, og handelen fortsetter som før. En nordmann som solgte på den gamle markedsplassen og nå er i full gang på den nye, sier at han støtter ideologien, selv om han ikke er like entusiastisk som mange andre.
«Jeg støtter den liberale ideologien, men må være ærlig nok til å si at dette gjør jeg hovedsakelig for å skaffe penger.» Han forteller at han selger narkotika for å finansiere medisinsk behandling av et sykt familiemedlem. «Jeg kan ikke akseptere at samfunnets støtteordninger svikter, så da tar jeg meg til rette for å skaffe penger på andre måter. Om det er riktig har jeg ingen interesse av å diskutere – det er det riktige å gjøre for meg personlig.»
En brite som solgte narkotiske stoffer på den forrige markedsplassen, og nå selger blant annet hasj og opium på den nye, mener at markeder som Silk Road er kommet for å bli.
«Dette vil ikke dø av én manns fall. Ulbricht skapte en helt ny måte å operere med narkotikahandel, han brakte beleilighet, kvalitet og sikkerhet til en verden som ikke hadde noe av dette.»
Nordmannen vi snakket med sier at han aldri har solgt noe offline.
«Jeg har heller ingen kontakt med noe miljø som kan kjøpe mine produkter utenom internett. Jeg har ingen ønsker om å risikere eksponering i miljøer som politiet kjenner til.»
NSA: «TOR stinker» En høstdag i 2011 skrev Ross Ulbricht en åpen jobbannonse i et nettforum for tilhengere av bitcoin og signerte med sitt fulle navn. Det var feiltråkk som dette som førte FBIs etterforskere frem til ham, ikke svakheter i programvaren som han og alle andre Silk Road-brukere er avhengig av. Teamet bak denne Tor-teknologien uttalte i kjølvannet av Silk Road-stengningen at «ingenting med denne saken får oss til å tro at det er nye måter å knekke Tor». Et internt NSA-dokument lekket av Edward Snowden underbygger dette – i dokumentet skriver etterretningsorganisasjonen at «TOR stinker», og at det er svært vanskelig å overvåke personer som bruker teknologien på riktig vis. At FBI nå er i besittelse av den gamle markedsplassens dataservere og dermed også millioner av utvekslinger mellom kunder og selgere har ført til full sikkerhetsskjerpings hos Silk Roads brukere og ledere.
En høstdag i 2011 skrev Ross Ulbricht en åpen jobbannonse i et nettforum for tilhengere av bitcoin og signerte med sitt fulle navn. Det var feiltråkk som dette som førte FBIs etterforskere frem til ham, ikke svakheter i programvaren.
Samtlige bestillinger er nå kryptert av typen PGP, og den samme teknologien har langt på vei blitt standard når kunder og selgere kommuniserer frem og tilbake om andre ting. Når vi tar kontakt med dealere for å stille våre spørsmål, for å ta ett eksempel, er svarmeldingene kryptert. I praksis betyr dette at hvis FBI eller en annen politimyndighet anskaffer tilgang til epostkontoen, eller på et eller annet vis får lest «sendte meldinger» på selve markedsplassen, vil de kun se tusenvis av tilsynelatende tilfeldig rangerte tall og bokstaver som er helt uten mening.
The Onion Router (TOR) |
The Onion Router (TOR), drives av hundrevis av frivillige over hele verden, som stiller sin datamaskin eller server tilgjengelig for gjennomreising. Når du bruker Tor, blir dine internettaktiviteter sendt gjennom minst tre tilfeldig utvalgte datamaskiner som er geografisk spredt, og informasjonen blir kryptert for hver mellomlanding. Dette betyr i praksis at nettadministratorer kan se at de får besøk på sidene sine, men ikke hvilken datamaskin trafikken kommer fra. Din egen internettleverandør eller andre som har interesse av å se hva du gjør på nettet, ser at du er aktiv, men ikke hvor du er aktiv, fordi første stopp på hver reise er en tilfeldig utvalgt maskin et eller annet sted der ute i verden. |
«Selv ikke verdens mektigste etterretningsorganisasjoner er i stand til å knekke slik kryptering», sier Håvard Raddum, kryptolog og postdoktor ved Simula@UiB. «Det er umulig, for å si det sånn. Vi er så sikre på dette fordi det sitter forskere og prøver å knekke dette hele tiden, og jeg er en av dem. Funnene presenteres på forskerkonferanser, og det er ingen som er i nærheten av å klare det.» Han legger til at du sannsynligvis kan finne ut av hva slags informasjon som en kryptert melding inneholder hvis du har fått inn spionvare på datamaskinen som meldingen blir sendt fra, eller den som den mottas på, og slik får tak i personlige passord og dekrypteringsnøkler, «men hvis du bare har kryptert tekst å forholde deg til, da kan heller ikke NSA knekke meldingen.»
I tillegg til økt bruk av kryptering har Silk Roads ledere rekruttert sikkerhetsekspertise. I en jobbannonse publisert 19. oktober 2013 søkes en person som kan dedikere 4–8 timer hver dag på å lete etter sikkerhetshull i nettmarkedet, mot en månedslønn på 24 000 kroner, pluss bonusutbetalinger. Den britiske dopforhandleren sier at Ulbrichts fall var en øyeåpner.
«Dømt ut ifra sikkerhetstiltakene ser det ut som det nye lederteamet har lært mye den siste tiden, og det har jeg også. Jeg føler meg enda tryggere nå enn før.»
Nye overraskelser. Tre uker etter Silk Roads gjenoppstandelse stormer irsk politi et hjem i småbyen Wicklow sør for Dublin. De pågriper en 25 år gammel mann, og dette er «Libertas». Samkjørte politioperasjoner i Australia og USA fører til at ytterligere to av Silk Roads ledere blir arrestert, og de første meldingene om dette møtes med vantro og hundrevis av opprørte uttalelser i markedets diskusjonsforum. Så, noen dager senere, fordufter Dread Pirate Roberts.
I kjølvannet av «de dårlige nyhetene» promoteres flere personer som har vært aktive i nettsamfunnet for å bistå det sterkt reduserte teamet. Samtidig forsikres alle om at de tre arrestasjonene ikke skyldes lekkasjer, infiltrasjon eller svikt i teknologien, men at politietterforskningen er nødt til å være basert på informasjon fra de gamle serverne som FBI konfiskerte da de tok Ulbricht, eller at Ulbricht har avslørt dem.
Etter all sannsynlighet jobber politiagenter med å infiltrere det ferske markedet, hvis de ikke har gjort det allerede. Det sistnevnte poenget brukes ofte av markedsplassens ledere: Gå ut ifra at de du snakker med, selger til, og bestiller fra, er politi-agenter. Bruk teknologien, og ikke gi fra deg informasjon som kan spores direkte til deg, og du vil uansett være trygg.
«Jeg stoler ikke på noe eller noen», sier den norske langeren. «Men så lenge man ikke er en stor fisk, blir ressursbruken på å knekke koder og finne IP-adresser så omfattende at det forhåpentligvis ikke er verdt det for etterforskerne.» Han legger til at han stoler på teknologien, men «siden det antagelig ikke er mulig å unngå å sette spor etter seg, mener jeg at alle i prinsippet kan bli tatt. Å gjøre alt riktig er en utopi.»
Ranet for 16 mill. Dread Pirate Roberts kommer ikke tilbake, og en annen i lederteamet ved navn Defcon seiler frem som den nye lederen. Forgjengerens flukt forklares ikke, og konspirasjonsteoriene om hva som har skjedd og hvem han er florerer (det nærmeste vi kom sannheten er at han er dansk. Kanskje…). Han er også blant de første som får skylden når samfunnet 13. februar 2014 våkner til nyheten om at markedsplassen er blitt hacket.
«Jeg svetter mens jeg skriver dette», står det i Defcons uttalelse. «Dette samfunnet har flere ganger opplevd store finansielle tap, og jeg er sønderknust over at det nå har skjedd på min vakt.» Over 16 millioner kroner er borte, og i en digital verden hvor alle er anonyme, og hvor hackere, svindlere og politiagenter angriper med alt de har, skjer det noe som virkelig får en til å tro at dette er en sann revolusjon.
Flere forlater samfunnet til fordel for andre markedsplasser, overbevist om at Defcon kun er en velartikulert og manipulerende svindler som jobber med andre likesinnede, men ledelsen annonserer at de kommer til å betale tilbake alt som ble stjålet, og derfor velger mange å bli.
For dem som ønsker å begrense narkotikabruken i samfunnet, er utfordringen enorm, for Silk Road-samfunnet har så langt vist at de ikke lar seg knekke.
Over 33 400 medlemmer har meldt seg inn i Silk Roads diskusjonsforum siden oppstarten i oktober 2013, og sannsynligvis har langt flere kjøpt narkotiske stoffer på markedsplassen. For dem som ønsker å begrense narkotikabruken i samfunnet, er utfordringen enorm, for Silk Road-samfunnet har så langt vist at de ikke lar seg knekke.
Drevet av profittmotiv eller ideologi, eller begge deler, fører Silk Roads ledere og dealere revolusjonen videre, ved hjelp av kryptering, sofistikert datateknologi, og intetanende postmenn.