• Avansert tørkestativ Et treningsapparat kan brukes til så mangt – til å ro, ta situps – eller tørke klær på. Foto: Getty Images/Istockphoto

Den evig optimistiske jakten på sommerkroppen

Den evig optimistiske jakten på sommerkroppen

Hvorfor løfte mer enn en finger?

Fra utgave: 6 / juni 2024

Utenom vannseng på soverommet var en stor kjeller som inkluderte treningsrom, for mange en 1980-tallsdrøm. Veggene var furu, dekket av IKEA-speil. Apparatene var en trimsykkel, en benk med et par vekter, og borte ved ribbeveggen lå det ofte et slags rødt tauapparat som ytterst få visste hvordan fungerte. De aller heldigste kunne også skryte på seg et solarium og kanskje til og med en brun bar i hjørnet.

 

Innrømmelsenes tid

Treningsapparater i hjemmet er på flere måter en vitenskap. Det handler om hvilke apparater som er effektive, hvilke som fungerer og appellerer, og ikke minst om hvor mange som faktisk bruker trimapparatet de har stående til trening – og ikke som klesstativ.

Hvis man tar en rask spørreundersøkelse rundt lunsjbordet en tilfeldig mandag, vil man fort finne ut at flertallet eier eller har eid en eller annen mystisk treningsmaskin. Samtidig vil mange trolig også innrømme at de sjelden bruker eller brukte maskinen. Her finnes selvsagt unntak, men det å eie et treningsapparat har sannsynligvis mindre å gjøre med hvor sporty man faktisk er.

 

Trimsykkel til salgs

Trimsykkelen, som trolig hadde sin storhetstid på 1980-tallet, fikk en ny vår under pandemien i 2020–21. Da folk ikke kunne trene ute lenger, tok salget av treningsutstyr av, og det var ventelister på både kettlebells og treningsmøller.

En sagnomsust scene i serien «And just like that ...» er da karakteren Mr. Big svetter over en trimsykkel av merket Peloton. Sjokkert blir vi vitne til at Mr. Big får hjerteinfarkt og faller død om på sykkelen.

Post mortem blir Peloton-sykkelen til Mr. Big et slags støvete symbol på død og pandemi for enken Carrie Bradshaw.

 

Mr Bigs tragiske utgang Carrie Bradshaws kjæreste gikk ut av verden i trening på en spinningsykkel  av merket Peloton. Skjermdump fra «And just like that ...»

 

Og det er tydeligvis ikke bare Carrie som kjenner at hun må kvitte seg med sykkelen. The New York Times meldte at Peloton allerede høsten 2021 så en stor nedgang i salg av både sykler og tredemøller. På samme tid ble det naturlig nok et stort utbud av trimsykler på bruktmarkedet.

 

Elektriske muskelstøt og rumpemaskiner

Finn.no er stedet å lete dersom man vil dukke dypere ned i trender. Her finner man fort ut hva folk ikke vil ha lenger. Til enhver tid finnes det en horde av selgere som, i likhet med Carrie, vil kvitte seg med den dårlige treningssamvittigheten som bare står der og tar opp plass.

Utenom de klassiske treningsapparatene som trimsykkel, tredemølle og vektstativ, finnes her mye interessant, og man kan begi seg ut på en slags tidsreise innenfor treningsapparatbransjen.

Den elektriske muskelstøtmaskinen fra 1990-tallets TV-shop-tider dukker for eksempel opp. Maskinen fungerer ved at man fester elektroder på kroppen, helst der man ønsker å forbrenne fett. Her skal det skje en såkalt «punktforbrenning» som vil
si at man kan fjerne «problemområder» og forme kroppen akkurat slik man vil. Det beste av alt er at man kan slappe av i sofaen mens maskinen, med elektriske støt, trener for deg.

 

Punktforbrenning Støtmaskinen «Slim-Gym Pro». Skjermdump fra Finn.no

 

I 2024 er støtmaskinene fortsatt på markedet, men folk flest har nå større tilgang på treningskunnskap og har nok forstått at elektriske støt ikke gir deg vaskebrettmage. Selv om mennesket, og ikke minst det kommersielle markedet, alltid vil jakte etter smarte snarveier, vet flere nå at det kreves viljestyrt bevegelse for å komme i form.

 

Tren med pils og pizza For 370 kroner – en tiendedel av originalpris  – kan du få kjøpt «Gymform Abs-A-Round» som lover synlig effekt med kun ti minutters daglig bruk. Foto: skjermdump fra tvshop.co.nz og Getty Images/Istockphoto

 

En annen interessant oppfinnelse i samme sjanger, som har hatt et kraftig prisfall i bruktmarkedet, er rumperisteren. Til bare 500 kroner kan du få denne ganske store maskinen, som fungerer ved at du stiller deg på et vibrasjonsbrett, mens rumpefettet på et slags magisk vis skal ristes bort. Brukeropplevelsen kan minne om å rulleskøyte ned en bakke på dårlig asfalt.

 

Hva med en rumperistemaskin til 500 kroner? Skjermdump fra Finn.no

 

Balanse og skader

Da er det nok bedre å gå til innkjøp av en trimsykkel eller en tredemølle, til tross for dyrekjøpte erfaringer med treningsapparater som endte opp som tørkestativ. Men fordelen ved å jogge eller sykle ute, er at kroppen hele veien vil være tvunget til å jobbe med stabilisering, og på denne måten får man en ekstra effekt.

Selv om man kan stille inn motbakke på en tredemølle, vil også den gi lik belastning gjennom økten, mens en ujevn sti i naturen krever mer av både ankler og hjernesignaler.

Treningsmaskiner kan derimot være uvurderlige ved rehabilitering av skader. Rumperistemaskinen finnes det ytterst lite forskning på, men andre maskiner som er ineffektive for funksjonsfriske mennesker, kan være til hjelp i opptrening av spesifikke skader, der man for eksempel har behov for å stabilisere og låse av ledd.

Kompresjonstightsen er imidlertid et eksempel på et plagg som friske kropper ikke har behov for. Markedsføringen vil ha det til at tightsen skal gjøre at man både presterer og restituerer bedre. Men forskningen viser at man normalt ikke får noen effekt av kompresjonstøy, med mindre man for eksempel har et problem med veneklaffene og får hovne legger når man trener utholdenhet. Da kan plagg som komprimerer, gi effekt.

 

Sprettrumpe uten trening Peachy Seamless Tights lover å «fremheve og forme rumpen etter ønske – og gi Peach-effekten mange ønsker at rumpen skal få». Skjermdump fra famme.no

 

Optimister som gir opp

Mange begynner å tenke på å komme i gang med trening først idet de opplever smerter. En studie foretatt blant mennesker med skulderplager, viste at det var kun drøyt halvparten som utførte treningsanbefalingene over tid, og da kun 80 prosent av øvelsene. Dette til tross for at deltagerne før studien sa de kjente seg sikre på at de kom til å gjennomføre treningen, som besto av kun én til tre styrkeøvelser tre ganger i uken.

Optimisme kan nok langt på vei forklare hvorfor folk drar hjem både romaskiner og lårtrenere, men kanskje kan vi også skylde litt på Kim Kardashian og en verden som vil tjene penger.

Kroppstrender påvirker hvordan vi trener. En algoritme med store rumper kan gi en plutselig trang til å kjøpe en Booty builder, som til tross for navnet er en norsk oppfinnelse, og som ikke må forveksles med rumperistemaskinen.

Booty builderen krever derimot ekte muskelkraft, og resultatet skal være, ikke overraskende, større rumpe. Maskinen er en salgssuksess og har til og med fått sin egen miniserie på NRK.

 

 

Dagens rumpemaskin «Booty builder».

 

ON / OFF

For noen trender svinger pendelen frem og tilbake, mens andre parkeres for godt. Solariet forsvant ut av kjelleren av helsemessige årsaker, mens noen mener tydeligvis vannsengen kan få nytt liv. Nettbutikken Beliani har i hvert fall i skrivende stund 47 (!) ulike typer til salgs.

Bryst-strekkapparatet fra 1950-tallet Om å gjøre ikke å sette fast brysthårene i full ekstensjon. Skjermdump fra retrohandel.wordpress.com

 

En furupanelt kjellerstue dedikert til trening, er ikke lenger så utbredt. Flere har nok et treningsapparat stående parkert på på soverommet, som kan trilles inn foran TV-skjermen, der man i beste multitaskingsånd kan få med seg siste episode av favorittserien fra sykkelsetet.

Verdien av frisk luft og sosiale treffpunkter ser ut til å ha sunket inn hos mange, selv om det viktigste for en effektiv treningsøkt fortsatt vil være aktivering av store muskelgrupper.

Likevel er det noe forlokkende med jakten på det ultimate hjemmetreningsapparatet, det som kun krever at vi løfter en finger til ON-knappen.

 

Kilder: Smerte og treningsstudie: pilotfeasibilitystudies.biomedcentral.com, Kompresjonstights: NIH-podden, episode 30