Innvandring. Utenlandsk arbeidskraft driver stadig mer av Norge. Ved utgangen av 2009 var det nesten 326 000 utlendinger som jobbet i Norge. Det var knapt 13 prosent av den samlede sysselsettingen, eller hver åttende arbeidstager.
Til sammenligning jobbet det 249 000 personer i industrien i siste kvartal i 2009 og 209 000 innen undervisning, inklusive dem på korttidsoppdrag. Både antallet og andelen utlendinger i jobb i Norge har bortimot doblet seg siden 2003.
Slik vil det fortsette: Norges Bank spår at nettoinnflyttingen til Norge blir rekordhøy hvert år frem til 2014.
Tsjekkiske Jan Bronovsky kom fra USA til Norge for to uker siden. Nå legger han fliser i et nybygg på Holtet i Oslo.
«Det er én grunn til at jeg kom: Økonomi. I Norge er det jobb å få», sier han. Samtidig kommer to islendinger gående. De maler og sparkler. «Byggenæringen på Island er nesten stengt», sier Daniel Sigurdsson. I dette bygget vet de om arbeidere fra Island, Polen, Tsjekkia, Sverige, Danmark, Russland, Litauen og Filippinene, i tillegg til de norske.
Polsk firma. Bronovsky jobber for firmaet Nea AS. Eier og daglig leder er polske Waldemar Kaczmarek. Han kom til Norge i 2002 og startet sitt eget firma i 2004. For tiden har han 12 ansatte. De aller fleste av dem er polakker.
«Fra mars til desember er det mye å gjøre. I januar og februar kan det være mindre, hvis en ikke har sikret seg innejobber», sier Kaczmarek.
I tallrekkene bakover er det spor av gode og dårlige tider i økonomien. Er økonomien på opptur, så stiger både nettoinnflyttingen og antallet utenlandske arbeidstagere. Men det store skillet er før og etter 2004. Da ble EU utvidet østover, og det ble mye lettere for arbeidssøkere fra Øst-Europa å komme til Norge.
Fra slutten av 2003 til slutten av 2009 økte antall utenlandske sysselsatte fra 169 000 til knapt 326 000, inklusive dem på korttidsoppdrag. I den samme perioden økte den samlede sysselsettingen fra 2,286 millioner til 2,572 millioner, inklusive korttidsoppdrag. Det betyr at utenlandske arbeidstagere sto for over halvparten av den økte sysselsettingen i disse årene.
Norges Bank skriver det slik i sin siste pengepolitiske rapport: «Lav arbeidsledighet og et relativt høyt lønnsnivå har gjort Norge til et attraktivt mål for utenlandske arbeidssøkere.»
Flere kommer. I sine ferske prognoser frem til 2014 legger Norges Bank til grunn at nettoinnflyttingen blir 45 000 personer hvert år. Så høy har den aldri vært noe år tidligere.
Det er vanskelig å si hvor mange av disse som vil gå inn i arbeidslivet, og hvor mange som er barn, studenter, pensjonister eller hjemmeværende. «De fleste innvandrerne er mellom 20 og 40 år og har derfor en høyere yrkestilbøyelighet enn befolkningen forøvrig», skriver Norges Bank. 2006–2008 var tre meget gode år. Da var veksten i antallet registrerte, sysselsatte utlendinger jevnt over mer enn to tredjedeler av nettoinnflyttingen.
Tenker familie. Kaczmarek har tatt familien sin til Norge, mens Bronovsky har den i Tsjekkia.
«Norge har pen natur, god luft og godt vann å drikke fra springen», sier Kaczmarek. Han har kjøpt seg hus og har ingen planer om å flytte tilbake til Polen. I alle fall ikke så lenge samboerens tiåring går på skolen.
Bronovsky har kone og to barn i Tsjekkia. Han besøker dem én uke annenhver måned. Ta dem til Norge? Han svarer filosofisk med et latinsk uttrykk. «Hjemmet er der brødet er», sier han.
Og brødet er definitivt i Norge.
Mange nye jobber.
Historisk høy inn-flytting driver opp folketallet i Norge.
Mangel på arbeidskraft.Norges Bank spår at det blir 25 000–40 000 nye jobber hvert år til 2014. Statistisk sentralbyrå ligger enda høyere, og spår et meget stramt arbeidsmarked med 40 000–55 000 flere jobber hvert år frem til 2014.
Aleksandra F. Eriksen driver firmaet Norwegian Accounting & Polish Connection. Hun hjelper polakker til rette i norsk arbeidsliv.
«Vi merker at det er mange flere polakker og polske firmaer nå enn for ett år siden som vil start firma i Norge eller jobbe her som underleverandører. Fordi det trolig vil bli mangel på arbeidskraft i Norge, vil stadig flere polakker komme hit», sier hun.
I kampen om arbeidskraften spår økonomene god vekst i det allerede høye norske lønnsnivået.
Mange kommer. I fjor var nettoinnflyttingen til Norge drøyt 42 000. Bare i 2008 var den høyere, både i antall og prosent.
Sammen med fødselsoverskuddet førte den høye nettoinnflyttingen til en historisk høy vekst i folketallet. I 2008 og 2010 hadde Norge den prosentvis høyeste veksten i folketallet siden 1920, ifølge Norges Bank.
Nettoinnflyttingen har overtatt som drivkraften bak befolkningsveksten. Den har vært stigende og større enn fødselsoverskuddet siden 2005.
I fjor var nettoinnflytt-ingen mer enn dobbelt så høy som fødselsoverskuddet.
Publisert første gang i Aftenposten 4. april 2011.