• Nr 7 I løpet av fortballsesongen 2014/2015 ble det solgt mer enn 1,5 millioner drakter med «Ronaldo 7» fra butikkhyller verden over. Foto: JUAN MEDINA, REUTERS/NTB SCANPIX

  • Nr 10 Pelé, Eusébio og Maradona.

  • Nr 7 ble nr. 23 Da David Beckham kom til Real Madrid i 2003, var hans faste draktummer fra Manchester United, 7, opptatt av klubbens kaptein Raúl. Som en hyllest til basketballspilleren Michael Jordan, valgte Beckham nr. 23. Foto: REUTERS/NTB scanpix og AP/NTB scanpix

  • Nr 10 Ei nonne smiler og hyller pavens landsmann Messi på Petersplassen i Roma.

  • Nr 7 Supporterne i Manchester United deppa; ikke nok med at Ronaldo ble solgt, den som ble kjøpt inn for å overta trøye nr. 7, var Michael Owen som tidligere hadde spilt hos erkefienden Liverpool. Foto: AP7NTB SCANPIX

  • Nr 41 Martin Ødegaard fikk lykkeønskninger fra Cristiano Ronaldo da han ble byttet inn og fikk sin debut for Real Madrid i kampen mot Getafe 23. mai. Foto: DANIEL OCHOA DE OLZA, AP/NTB SCANPIX

Kampen om trøya.

Kampen om trøya.

Før løp fotballspillere rundt med et vilkårlig draktnummer mellom 1 og 12. Nå har mange av draktene i verdens største idrett høyere verdi enn spillerne.

Fra utgave: 7 / juli og august 2015

Den nye kongen. Det er ikke bare spillernes prestasjoner som er big business. Nå er det også viktig hva de har på seg.

Sommeren 2009: Portugisiske Cristiano Ronaldo går fra Manchester United til Real Madrid for over 800 millioner kroner. Tilbake i Manchester vet ikke supporterne hva de er mest skuffet over: At Ronaldo forlater klubben, eller at den legendariske trøye nummer 7 blir overtatt av Michael Owen – en nysignering som tidligere har spilt for erkerivalen Liverpool.

Mens Owen ikke fikk noen stor karrière som nummer 7 i United, har Ronaldo blitt et av bevisene på at drakter – med faste numre og med spillernes navn – for alvor er blitt en merkevare. I løpet av 2014/2015- sesongen fløy det over 1,5 millioner drakter med «Ronaldo 7» ut av verdens butikkhyller, ifølge ESPN. 1. juni kostet en Ronaldo-drakt i Real Madrids nettbutikk 700 kroner.

Startet etter krigen. Bevisstheten, eventuelt forfengeligheten, rundt draktvalg hadde eksistert en stund før ordningen med fast navn og nummer ble etablert i fotballen på 1990-tallet.

«Etter krigen ble draktnummer 10 og 9 symbolet på de store angriperne. Draktnummer 5 ble båret av den store bautaen i forsvaret», sier fotballguru Arne Scheie. Selv eier han ikke en eneste drakt med både navn og nummer bak – men han fikk en gang en Manchester United-drakt med den nå populære syveren i gave.

«Det var nok fordi George Best hadde det nummeret. Selv bruker jeg drakten mest når jeg jogger. Da hender det at Liverpool-supportere jeg treffer underveis, gir meg tommelen ned», sier Scheie, som ville valgt Wayne Rooney og draktnummer 10 hvis han skulle kjøpt ny drakt i dag.

Tilbød villaen. West Ham-spilleren Paulo Futre ville også ha draktnummer 10. Faktisk ville han ha nummer 10 så mye at han stormet ut av stadion da han ble utdelt nummer 16 foran et møte med Arsenal i 1996. Når spillere som Maradona, Eusebio og Pelé hadde brukt drakt nummer 10, skulle Futre i alle fall ikke ha nummer 16, mente hovedpersonen selv.

Hissigproppen overtalte til slutt lagkamerat John Moncur til å bytte drakt med ham, mot at Moncur fikk tilbringe to uker i Futres luksusvilla på Algarve-kysten. Futre spilte ni målløse kamper for London-laget før han flyttet til Spania året etter.

Futre skapte dog ingen stridigheter med draktnavnet, men det har andre gjort. Flere supportere «måtte» eksempelvis kjøpe ny drakt da John Carew byttet draktnavn fra «Carew» til «Alieu» i Valencia. Alieu betyr «styrke» på farens språk. Og ettersom mange draktutsalg tar betalt pr. bokstav og tall bak på drakten, hintet britisk presse om at nederlandske Jan Vennegoor of Hesselink heller burde valgt et kallenavn enn å bruke hele etternavnet sitt bak på drakten da han ankom øyriket.

«Håper klubben gir supporterne en god deal!» humret Daily Mail.

Professor: Kynisme. Draktindustrien kalles «kynisme satt i system» av Harry Arne Solberg, som er professor i idrettsøkonomi ved Handelshøyskolen i Trondheim. Samtidig ser han at identifikasjonen med fotballheltene kan bli sterkere med et fast draktnavn og -nummer å forholde seg til.

«Selv om draktsalget er en hyllest til enkeltspillere, finnes denne kulturen helst innen lagidretter. Jeg har ikke hørt om noen som kjøpte en Vebjørn Rodal-trøye selv om han vant OL-gull», sier Solberg.

Han tror businessen bak draktsalget kan takke medieutviklingen som har gjort idretten tilgjengelig de siste 10-15-årene. I Storbritannia ble TV-rettighetene for engelsk fotball mellom 2016 og 2019 nylig solgt for svimlende 60 milliarder kroner. Det genererer inntekter også utenfor balløya.

«Storbritannia er de som er best til å hente inntekter fra Asia og andre eksterne markeder. Mange bryr seg om det som skjer der. Det kan ha noe å gjøre med kolonitiden å gjøre», mener professoren.

Beckham-butikken. En av de største salgsmaskinene og trendsetterne i draktindustrien er for øvrig en engelskmann. David Beckham var Ronaldos forgjenger med drakt nummer 7 i Manchester United, men dette nummeret var tatt av Real Madrids kaptein Raúl innen Beckham ankom den spanske hovedstaden i 2003.

I beundring for basketballspilleren Michael Jordan, valgte Beckham i stedet Jordans draktnummer: 23. Real Madrid betalte ca. 300 millioner kroner for Beckham. Summen fikk de tilbake gjennom draktsalg i løpet av hans første sesong. Før Beckhams siste sesong i 2013, anslo hans utstyrsleverandører at ballsparkeren hadde solgt drakter for over 10 milliarder kroner i løpet av sin aktive karrière.

Beckham-butikken har også satt spor langt utover fotballverdenen. Håndballspiller Camilla Herrem ga klar beskjed til håndballforbundet om hvilket draktnummer hun ville ha da Beckham-sirkuset flyttet til Spania. Det var langt fra hennes første nummerbytte.

«Jeg var nummer 7 på Sola, siden Beckham hadde det nummeret i Manchester United. Da jeg kom til Byåsen, var det nummeret opptatt, så da ble det 77 i stedet», har Herrem sagt til Dagbladet.

«Odegaard». Tilbake i Madrid er det flere enn Ronaldo som skal stå for draktsalget foran den nye sesongen. Da den norske tenåringskometen Martin Ødegaard ble klar for Real Madrid i januar, rant sosiale medier over av supportere som ikke greide å finne Ø-tasten på tastaturet. Trolig vil Ødegaard gjøre god butikk av draktnummer 41, om han beholder samme drakt han brukte under debutkampen i mai. Da ble han byttet inn for nettopp draktkongen Ronaldo.

«Hvis Ødegaard skulle etablere seg i Madrid, er jeg sikker på at drakten vil slå an både her hjemme og ute», sier Arne Scheie.

Hvis de bare får has på Ø-en, altså.

 

Mer draktmani.

MÅTTE TY TIL ADDISJON:

Chilenske Ivan Zamorano ønsket draktnummer 9 da han spilte for italienske Inter Milan. Da dette var opptatt, valgte han den kreative løsningen «1+8». På bildet hilser han på en supporter med statue av colombianske Carlos (nr. 10) på hodet.

 

DISTANSERTE SEG FRA FAREN:

Hollandske Jordi Cruyff valgte å bytte fra «Cruyff» til «Jordi» bak på drakten i Manchester United, fordi han ikke ville bli forbundet med sin mer berømte far, Johan Cruyff.

 

BLE NEKTET NR. 88:

Den italienske keeperen Gianluigi Buffon spurte om å få draktnummer 88 i Parma, men ble bedt om å endre mening av Italias jødiske samfunn. Bokstav nummer åtte i alfabetet er H, og HH kunne bli tolket i retning av hilsenen «Heil Hitler». Buffon, som mente 88 minnet ham om fire fotballer, tok den jødiske klagen til følge. 

 

FREDET NUMMER:

Draktnumre er også blitt en måte for klubber å hedre spillere på. AC Milan har fredet draktnummer 3 og 6, til ære for henholdsvis Paolo Maldini (bildet) og Franco Baresi, som tilbrakte hele sine karrièrer i klubben. Manchester City har fredet draktnummer 23, som ble båret av Marc-Vivien Foé. Foé falt om på fotballbanen og døde under en kamp for Kamerun i 2003.