Bad Frankenhausen, Thüringen. Overveldende, er vel ordet. Opp de siste trappetrinnene folder dimensjonene seg ut. Og vel oppe på gulvet omsluttes man av et 1700 kvadratmeter stort oljemaleri, en tour de force av religiøse, politiske og kunsthistoriske referanser. Werner Tübkes bondekrigspanorama skildrer datidens forestillingsverden og en tidsepoke med skakende omveltninger.
Fakta |
Bondekrigspanoramaet> Originaltittel: «Frühbürgerliche Revolution in Deutschland» (1976–1987). > Av Werner Tübke (1929–2004). > Panoramaet måler 14x123 meter. Lerretet ble vevet i ett stykke i en sovjetisk tekstilfabrikk i Sursk og veide 1,1 tonn. >15 malere bisto Tübke for å ferdigstille verket. > Panoramaet ble innviet 14. september 1989, kort tid før Berlin-muren og DDRs fall. > Ses ved Panorama Museum Bad Frankenhausen, hvor også arbeidstegninger og skisser er utstilt. > Hele panoramaet kan ses digitalt her: panorama-museum.de/de/bildsaaltour
|
Ett sted brenner Martin Luther sin egen bannlysing. Et annet sted støtes det i Jerikos basuner. Et tredje sted ser vi representanter for håndverkslaugene sitte i en strandet båt. En bonde som henspiller på Adam etter fordrivelsen fra paradiset, bærer ikke på frø, men knokler, barnelevninger, ser det ut som. Han sår dem i en steinete fure foran en dyster undergangsvisjon.
I denne settingen er det at slaget mellom fyrstemaktens pansrede ryttere og bondeopprørere finner sted. Foran en slags lysning, et stormens øye midt i slaget der det når sitt klimaks, står en mann med senket fane og fjernt blikk. Det er predikanten og bondelederen Thomas Münzer.
Den som intet haver
Blutrinne, blodrennen, er fortsatt navnet på en sti som fører opp til platået der Tübkes panorama ble innviet i 1989. Her oppe, over småbyen Frankenhausen, sto et av de siste og største slagene under bondekrigene. 15. mai 1525 skulle 5000 utmanøvrerte bønder, blant dem også enkelte byborgere og håndverkere, bli regelrett massakrert av øvrighetens hær av trente leiesoldater.
Hva var bakgrunnen for det som skjedde her i Thüringen, og i andre sentrale og sørlige deler av Tyskland for 500 år siden, og til dels også i Østerrike og i Sveits? På den ene siden hadde Luther og andre reformatorer truffet en nerve i brede lag av befolkningen. En teologisk gnist var tent. På den annen side var økonomiske og juridiske strukturer i ferd med å endre seg i takt med blant annet byenes og byborgerskapets vekst. Adel og abbeder ville også holde tritt med tiden og veltet kostnadene for ombygninger og anskaffelser over på undersåttene.
«Allemannsretten», landsbyboernes sedvanerett til å sanke brensel, til å fiske og jakte, ble faktisk opphevet på begynnelsen av 1500-tallet. I nyskrevne lover rundt om het det plutselig at eiendomsretten til allmenningene, som hittil hadde vært forvaltet i demokratisk organiserte landsbyfellesskap, nå tilfalt øvrigheten.
Blodig beliggenhet Panorama Museum, hvor man kan se Werner Tübkes bondekrigspanorama, ble innviet i september 1989. Museet ligger på platået i Bad Frankenhausen hvor tusener av bønder ble drept. Foto: A. Vitting/Imagebroker/NTB
Samfunnet i et sneglehus
Også de få personlige rettighetene bøndene hadde, ble nå inndratt. Retten til å gifte seg med hvem man ville var egentlig ubestridt. Nå ble den kassert av en adel som så sitt eget næringsgrunnlag, bøndene, forsvinne for dem – til byene, til gruvene, til andre virksomheter der et giftermål gjorde det mulig. I tillegg ble arveavgiftene, som slo inn når en husbond eller husfrue døde, økt så drastisk at det hele lignet mer en personlig konkurs. Verdisaker ble inndratt, driftsmidler beslaglagt, gjeld etablert, livegenskap også lovfestet.
Fakta |
Bondekrigene> Den store tyske bondeoppstanden startet i 1524. Våren 1525 spredte den seg til store deler av Sør-Tyskland, Sveits og Østerrike. Den var Europas største og mest utbredte folkeopprør frem til den franske revolusjonen i 1789. > Bøndene var misfornøyde med at adelen la tyngre skatter og andre byrder på dem. De «12 artikler» ble opprørernes program: De krevde blant annet at livegenskapet skulle bort, avgifter avskaffes og prestene velges fritt. Den radikale presten Thomas Müntzer ble en av lederfigurene. > Bondeopprøret i Thüringen, som startet 29. april 1525, kulminerte i slaget ved Frankenhausen et par uker senere, 15. mai. Bøndenes hær ble knust av adelens leiesoldater, og Thomas Müntzer ble henrettet. > Det siste slaget under bonde-krigene sto ved Pfeddersheim 24. juni 1525. > Anslagsvis ble 75 000–100 000 bønder drept til sammen. Bøndene fikk i liten grad gjennomslag for sine krav. Kilder: snl.no, Wikipedia |
Det sies at dråpen som fikk begeret til å flyte over for bøndene, var en hendelse i grevskapet Stühlingen vest for Bodensee sensommeren 1524. Grevinnen hadde satt «bøndene sine» til å plukke sneglehus, midt i innhøstingen, så hun hadde noe egnet å vikle garnet sitt rundt. Om historien er sann eller ikke, bønder herfra hadde allerede forfattet et omfattende klageskrift over maktmisbruk og overtramp i grevskapet og forelagt det den høyeste rettsinstansen i hele det tyske riket.
Men da responsen på de 62 klagepunktene uteble, blåste bøndene til strid. Klostre ble plyndret, borger brent, fogder kjeppjaget. Men enn så lenge var oppstanden rundt Bodensee begrenset. Det skulle endre seg snart.
Menneskerettigheter
Den reisende buntmaker-svennen og lekmannspredikanten Sebastian Lotzer hadde allerede publisert flere flyveblader da han ble rekruttert som skriver for en av de andre opprørsgruppene her sørvest i Tyskland. Da disse møttes til råd i mars 1525, skulle Lotzer spille en nøkkelrolle i formuleringen av de «12 artiklene fra Memmingen», de tyske bondekrigenes sentrale dokument.
I første artikkel krevde «bondeparlamentet» i Memmingen fritt prestevalg for alle menigheter. Videre krevde de opphevelse av livegenskapet, reduksjon av pliktarbeid og gjeninnføring av retten til jakt, fiske og vedsanking. De krevde dessuten retten til å gifte seg og til å arve eiendom og løsøre uavkortet.
Opprørerne viste til Bibelen som begrunnelse for frihetsbegrepet sitt: For med sin død på korset hadde Jesus ofret seg for alle mennesker, ikke bare for en utvalgt gruppe, og den kristelige nestekjærligheten kjente ikke noe hierarki. Evangeliet skulle være målestokken for en rettferdig ordning. Og teologene og ikke selvoppnevnte grunneiere skulle være dommere.
Makt i nye medier
Martin Luther nøt stor popularitet også hos bøndene, med skrifter som «Et kristenmenneskes frihet», og hadde unektelig vært med på å motivere kravene deres. Men nå fikk han kalde føtter. Luther fryktet rett ut politisk selvmord, skulle han vende seg mot sine mektige støttespillere blant fyrstene.
Lojal mot adelen Også for Martin Luther var øvrigheten innsatt av Gud. Av hensyn til sine viktige politiske støttespillere holdt han fast på at opprør mot øvrigheten er en synd, og at veien til frelse er stengt for den som gjør opprør. Foto: Wikicommons
Han lot det derfor være liten retorisk tvil til overs i dommen over bøndene: «Kvele dem», skal man, «og stikke dem som tar man livet av en hund med hundegalskap». I like drastiske ordelag demonterte han karismatikeren Thomas Münzer og hans teologiske forsvar for opprøret.
Men Luther hadde sluppet en ånd ut av flasken han ikke lenger hadde noen kontroll over. Sebastian Lotzer var inspirert ikke bare av Luthers teologi, som sto i motsetning til hans konservative samfunnssyn, men også av det faktum at reformatorens skrifter var overalt.
Han visste at veien til suksess for kravene fra Memmingen måtte gå om trykkeriene. Med rette opptar Johannes Gutenbergs verksted en viktig plass i Tübkes samtidspanorama.
Mens Luthers skrifter i årene rett forut for bondeoppstanden i 1525 nådde opplagstall man hittil i Europa aldri hadde sett, slo Memmingen-artiklene også Luthers rekord. Aldri før var en polemikk spredt i så mange opplag på så kort tid.
Som den profilerte tyske kirkehistorikeren Thomas Kaufmann slår fast i sin nye bok: Bondekrigene var en mediebegivenhet.
Opprørernes treffsted Kramerzunft i Memmingen er en fredet bygning fra 1400-tallet. Det var her de opprørske bøndene møttes og nedfelte sine krav i 12 artikler. Bøndenes møte regnes som den første tyske grunnlovgivende forsamling og listen med krav som en av de tidligste menneskerettighetserklæringene. Foto: Wikicommons
Forut for sin tid
Spredningen av de 12 artiklene var en utstrakt hånd, ingen krigserklæring. De var resultat av en politisk kreativitet som kunne båret uante frukter om øvrigheten hadde gått i forhandling og ikke til krig. Det viser unntakene. I Tyrol vedtok representanter for bønder, borgere og øvrighet en forfatning som var svært moderne for sin tid. I det nordlige Sveits fikk opprørerne gjennomslag for ordninger på linje med resten av landet.
Også i Tyskland bedret forholdene seg for bøndene etter noen år. Skattetrykket lettet de fleste steder, og visse korporative og personlige friheter ble gjeninnført. Men de materielle og spesielt de menneskelige omkostningene hadde vært enorme.
Opptil 100 000 bønder var blitt drept. Og utallige enker og foreldreløse sto tilbake. Men de 12 artiklene fra Memmingen hadde tent håp og stiftet stolthet hos de mange hundre tusen som leste dem eller hørte dem opplest. Og de regnes som Europas første egentlige menneskerettighetserklæring.
Den franske revolusjon fødte den andre menneskerettighetserklæringen i 1789, med de samme motivene til grunn: frihet, råderett, sikkerhet, verdighet. Ved etableringen av FN i 1948 fikk menneskerettighetene global karakter.
Så man er fristet til å gi kirkehistorikeren Thomas Kaufmann rett i det retoriske spørsmålet: Hvem var det egentlig som vant?