I den moderne verden trenger natten aldri å være mørk. Vi er omgitt av et bredt utvalg av sterke lyskilder 24 timer i døgnet – inne og ute – fra lamper og neonskilt til skjermer og displayer.
I eget hjem kan vi jo skru av lysene, men 80 prosent av klodens befolkning bor nå i miljøer med overdreven utendørsbelysning og mye strølys – det som er definert som lysforurensing.
Samtidig oppdager forskningen stadig flere helsemessige kostnader og risikoer ved å omgi seg med mye kunstig lys på denne måten. Det kan blant annet forstyrre døgnrytmen og føre til søvnvansker, som igjen er forbundet med økt fare for å utvikle nevrodegenerative sykdommer.
Alzheimers-faktor
En ny studie publisert i Frontiers in Neuroscience har oppdaget sammenhenger mellom eksponering for kunstig nattelys og økt forekomst av Alzheimers sykdom, spesielt i en yngre befolkning.
Forskerne baserte studien dels på kartlegging av lysforurensning i 48 amerikanske delstater, og dels på medisinsk kunnskap om kjente eller antatte risikofaktorer for Alzheimers. Intensiteten i lysforurensing ble delt inn i fem kategorier.
Resultatene viste at diabetes, høyt blodtrykk og hjerneslag var de viktigste risikofaktorene for dem over 65 år. Blant de under 65 år var det derimot lysforurensing som toppet listen.
Livsstils-risiko?
Det er uklart hvorfor yngre mennesker eventuelt skulle være mer sårbare for lysforurensingen, og noe av årsaken kan skyldes individuelle forskjeller i lysfølsomhet, skriver nyhetssiden til Frontiers.
I tillegg er det jo slik at folk kanskje ikke bor i områder med mye lysforurensning hele livet, noe som kan påvirke de individuelle utfallene.
Robin Voigt-Zuwala, førsteamanuensis ved Rush University Medical Center, peker imidlertid på en plausibel delforklaring: «Det er mer sannsynlig at yngre mennesker bor i urbane områder og har en livsstil som kan øke eksponeringen for lys om natten.»
Tiltak og remedier
Voigt-Zuwala håper uansett at de nye funnene kan føre til økt bevissthet rundt risikofaktorene, og hun minner om at enkeltindivider kan ta enkle skritt for å redusere dem: Blendingsgardiner og øyemasker kan gjøre nattesøvnen bedre for folk som bor i områder med mye lysforurensning.
Frontiers passer på å nevne at innendørs lyseksponering, særlig den du utsettes for i eget hjem, kan vise seg å være like viktig som den man får utendørs.
Selv om forskerne i den aktuelle studien ikke undersøkte effekten av innendørslys, sier de at blått lys påvirker søvnkvaliteten mest.
Anbefalte remedier og tiltak er blålysfiltre, bytting til varmt lys og installasjon av dimmere i hjemmet.