• Nytt forsøk I 2022 ble tusener av innbyggere evakuert fra leilighetene sine i Tianjin da veier brøt sammen som følge av landsenkning i kombinasjon med økt havnivå. Nå bygges nye boliger i den kinesiske millionbyen, her fra fortauskonstruksjon i Binhai-distriktet. Foto: Gilles Sabrié/The New York Times/NTB

Sviktende grunn

Sviktende grunn

Nesten halvparten av Kinas storbyer synker.

Fra utgave: 8 / august 2024

På syv år, mellom 2015 og 2022, sank 45 prosent av storbyene i Kina med 3 millimeter eller mer hvert år. 16 prosent sank med mer enn 10 millimeter, deriblant Beijing (37 millimeter) og Tianjin (52 millimeter). Gruvebyen Pingdingshan er i en helt egen liga. Der seg grunnen unna med hele 109 millimeter pr. år.

Dette kommer frem i en studie flere kinesiske universiteter har samarbeidet om, og fått publisert i tidsskriftet Science.

Endringene er registrert med satellitt-målinger rundt 82 byområder med minst 2 millioner innbyggere.

67 millioner mennesker bor i byene som synker raskere enn 10 millimeter pr. år. Den akkumulerte nedsynkingen, som ikke skjer jevnt og forutsigbart, kan ødelegge bygninger og annen infrastruktur.

 

Vann og vekt

Fenomenet er ikke nytt. Kina har en lang historie med ustabile landområder. I løpet av forrige århundre sank Shanghai med over 3 meter, skriver BBC.

Den raske og til dels ekstreme nedsynkingen – eller subsidensen som geologer kaller det – knytter forskerne primært til to faktorer: Økt vannforbruk i storbyregionene og vekten av alle stål- og betongbygg som er reist de siste tiårene.

Ironisk nok er det altså infrastruktur-utbyggingen som har skapt trusselen mot infrastrukturen.

Geologien er imidlertid «nylig» sediment-ert mange steder, mens byutviklingsprosjektene har vært virkelig gigantiske – og blitt realisert i et frenetisk tempo.

«I løpet av de første 15 årene av det 21. århundret sto Kina for nesten halvparten av verdens totale urbanisering», påpeker BBC. Selv i dag noterer landet seg for 52 prosent av verdens totale sementproduksjon. Til sammenligning er EUs andel 5,3 prosent.

 

Kystbyer blir sårbare

Forskerne utpeker likevel vannforbruket som den viktigste enkeltfaktoren. De har kunnet knytte subsidensen til utviklingen i mer enn 1600 overvåkingsbrønner rundt om i landet. Dette gjør dem også spesielt bekymret for byregionene som ligger ved kysten.

I dag befinner cirka 6 prosent av Kina seg under hav-overflaten, relativt sett. Om 100 år kan andelen stige til 26 prosent, i et scenario med middels til høye karbonutslipp. Landmassen synker raskere enn havet stiger, og den kombinerte effekten kan sette flere hundre millioner mennesker i fare for flom, advarer forskerne.

Kina er ikke alene om å slite med dette problemet. Deler av Japans hovedstad, Tokyo, sank 5 meter i forrige århundre, men byen klarte å stabilisere utviklingen ved å skjerme grunnvannet.

Mexico City synker, men slipper iallfall å bekymre seg for havnivået.

Det kan ikke øylandet Indonesia, hvor det sentrale Jakarta har sunket så mye at det nå er anlagt en helt ny hovedstad, i kupert terreng på Borneo.

Navnet er Nusantara, og den ble offisielt innviet 17. august.