Lengst frem i sadelen

Lengst frem i sadelen

Frankrikes tradisjonsrike salmaker er verdensledende i sin bransje – og har selvsagt forsynt flere av årets OL-ryttere med sin solide lærkunst.

Fra utgave: 8 / august 2024

Mange av rytterne som deltar i hestesport under OL i Paris i sommer, rir på en sadel håndlaget av franske Lim. I mer enn 40 år har selskapet stått for bindeleddet mellom hest og menneske til verdens beste ryttere. Men de eksklusive sadlene selges også til opplyste amatørryttere, som vet å verdsette håndlaget kvalitet.

Slitesterkt skinn

Lim-sadlenes status handler først og fremst om kvaliteten på det fullnarvede skinnet – den øverste delen av dyrehuden rett under håret, som er den mest slitesterke. Eventuelle arr og merker i skinnet slipes ikke bort, som i annen skinnproduksjon. Og fordi skinnet ikke slipes, svekkes heller ikke fibrene.

Fakta

Hestesport i OL

> Hestesport var på det olympiske programmet første gang under sommer-OL 1900 i Paris, og har vært med hvert år siden OL i Stockholm i 1912.

> Tyskland er den mestvinnende nasjonen gjennom tidene innen hestesport, med 28 gull og 56 medaljer totalt. Sverige er på annenplass med 18 gull og 45 medaljer totalt, mens Frankrike ligger på tredjeplass med 15 gull og 43 medaljer totalt. Norge innehar delt 26. plass med én sølv (fra 1928).

> Under OL i Paris fra 27. juli til 6. august avvikles øvelsene i hestesport i hagene ved Versailles-palasset.

> Det konkurreres i felt-ritt, dressur og sprang-ridning, individuelt og lag i alle tre grener.

> Norge deltar med to ekvipasjer: Isabel Freese og Total Hope OLD i dressur individuelt og Victoria Gulliksen og Mistral van de Vogelzang i sprang-ridning individuelt.

> 27.–29. juli: Feltritt.

> 30.–31. juli: Kvalifisering i dressur.

> 1.–2. august: Sprangridning lag.

> 3. august: Grand Prix Spesial i dressur lag.

> 4. august: Grand Prix Freestyle i dressur individuelt.

> 5.–6. august: Sprangridning individuelt.

Kilder: Wikipedia, Hest.no

 

Dermed utvikler skinnet en verdsatt patina over tid. Lims salmakere har høy kompetanse på de ulike grenene av hestesport og hva slags utstyr som kreves. De er også ekspert på hestens generelle anatomi og tilbyr skreddersøm slik at en sadel skal passe spesifikt til formene på hvert par av rytter og hest.

Lim Group ble grunnlagt i 2013 etter sammenslåingen av to ledende salmakerfirmaer, CWD og Devoucoux, begge internasjonalt anerkjent for sin tradisjonsrike ekspertise i kombinasjon med teknologiske nyvinninger.

Selskapet ble i 2021 tildelt den høythengende utmerkelsen Entreprises du Patrimoine Vivant (levende kulturarvbedrifter), en anerkjennelse fra den franske regjeringen til bedrifter med frem-ragende håndverks- og industrikompetanse.

Lim har laget sadler til rundt 100 av verdens 250 beste ryttere innen dressur, sprangridning og feltritt (ryttersportens triatlon med dressur, sprang og terrengritt). Alle tre er øvelser i Paris-OL i sommer. Lim lager også sadler til bruk i distanseritt.

 

Miljøvennlig produksjon

Kromgarving av skinn med bruk av kromsalter tar betydelig kortere tid enn andre garvemetoder. Men Lim Group tilstreber bærekraft og miljøvennlige løsninger i sin produksjon og valgte tidlig å forby bruk av krom i produksjonsprosessen, som kan forårsake alvorlig eksem. Lim benytter ekspertisen ved to garverier i Frankrike og Portugal, anerkjent for sine veganske garvemetoder, i en langsom, naturlig garveprosess som sikrer læret mot råte.

Denne fotoreportasjen er fra Lims bedrift i byen Notron nordvest for Bordeaux og fra garveriet i Chamont like ved. I tillegg til sin primære kunnskap som salmaker har Lim utvidet virksomheten i samarbeid med to laboratorier, som utvikler produkter i hestepleie og dyrehelse, i tråd med visjonen «Hesten som et naturlig midtpunkt: for, med og takket være hesten».

I 2022 solgte Lim 15 000 sadler over hele verden, noe som gjorde konsernet verdensledende i det mest eksklusive sjiktet i dette segmentet. De siste årene har konsernet satset på innovasjon og ny teknologi, og har kombinert sin tradisjonelle ekspertise innen kvalitetslær med bruk av blant annet glassfiber og karbon i sadeltreet – noe som gjør det lettere, og gir økt styrke og holdbarhet.

Lim tilbyr også et avansert seletøy, som kan kobles til sadelen, og som bidrar til overvåking av veddeløpshesters helsemessige tilstand under trening, ved at det blant annet kan oppdage potensiell hjertearytmi hos dyret. 

Garving Skinnene behandles i en stor koker, der de blir tilsatt bark fra ulike tresorter. Dette er en tradisjonsrik, miljøvennlig prosess som har gjort det mulig å kutte ut bruk av krom.

Patina De ferdig garvede skinnene henges til tørk, før de kjøres gjennom en mekanisk satineringsmaskin som gjør skinnene glattere og blankere.

Vegansk Pulveret som brukes til farging av skinnene.

Ferdig farget En ny runde med tørking må til etter at skinnene er ferdig farget.

Håndsøm Maskinsøm er med få unntak ikke mulig i produksjonen av en god sadel. Her er det et av bakstykkene som monteres med kraftig nål og skinntråd. Alle foto: Franck Renoir

Datastyring De 23 ulike delene av skinn som går med til å lage én sadel, er lagt ut på den behandlede dyrehuden og skjæres ut i riktig rekkefølge. Noen av delene må skjæres ut for hånd. Alle foto: Franck Renoir

 

 

Fra tre til karbon Den sentrale delen som gir sadelen dens form og struktur, kalles sadeltre. Tradisjonelt har det vært laget av tre. Her brukes lettere materialer som karbonfiber. Utformingen og materiale i sadeltreet er avgjørende for sadelens passform, holdbarhet og funksjon, men det er også viktig at kjernen dekkes av flere lag med polstring for å gi maks komfort for rytter og hest.

 

 

Finjustering Sidepanelene som vender inn mot hesteryggen, måles før de kles med skinn.

Kontroller Heller ikke tykkelsen på skinnet overlates til tilfeldighetene.

Arbeidsflyt Ved ulike arbeidsstasjoner monteres de fire ulike delene av sadelens grunnform – også det for hånd, med stor nøyaktighet. En god sadel, spesielt i dressurridning, skal under bruk sørge for at rytterens bekken er stabilt. Den skal samtidig gi bevegelsesfrihet og sørge for at vekten av rytteren spres på hestens rygg, så den ikke blir belastet. God polstring skal gi optimal komfort.

Mykt Sadelens sete kuttes til av det myke, ferdigfargede skinnet med en spesialkniv. 

Møysommelig Skinnet festes det stramt rundt sadelens kjerne.

Presisjon Også underdelen av sadelen dekkes til med deler av eksklusivt skinn – her til en svart utgave. Forsiktig festes de med messingspikre og stifter.

Håndskåret Et av sadelens sidepaneler kles med skinn, som er skåret ut for hånd.

Ferdigstilling Sprayingen med en spesiallaget olje bidrar til å herde skinnet og sømmene, samt få frem glansen i skinnet.

Siste finish De ferdige sadlene settes inn med en spesialbalsam ved hjelp av en vott av saueskinn. Sadelkjøpere anbefales å gjøre dette et par ganger i måneden for å opprettholde skinnets kvaliteter. Alle foto: Franck Renoir

Høy kvalitet De ferdige sadlene fotograferes i godt lys for å få frem detaljer i arbeidet og kvaliteten på skinnet. Bildene legges ut på sadelprodusentens hjemmeside.


Klar for hesteryggen Sadlene som står stablet på dette lageret, venter på å bli sendt ut i verden til nye eiere og kvalitetsbevisste ryttere. Prisene varierer fra cirka 40 000 til over 100 000 kroner.