• Turistmagnet Det er trangt om plassen for turistene ved Sagrada Família-basilikaen i Barcelona, her fra 13. april. Foto: Pau Barrena/AFP/NTB

«Det stinker turist»

«Det stinker turist»

Reaksjonene mot «Airbnb-effekten» øker i Sør-Europa. Utleie til turister fører til høye leiepriser og pregløse nabolag. For gründerne bak den nye tjenesten Fairbnb handler det ikke bare om at leieprisene stiger, men om identiteten til hele lokalsamfunn.

Fra utgave: 7 / juli 2024

– For Fairbnb er det vesentlig at turistutleie reguleres for i større grad å beskytte lokalsamfunn, og at virksomheten fungerer i samspill med ordinært dagligliv.

Det sier Alessandro Rocchi, daglig leder av Fairbnb, en utleieplattform som har etablert det som skal være et bærekraftig alternativ til Airbnb og Booking.

– Vi ønsker å verne om identiteten til byer og småsteder. Når lokalbefolkningen blir tvunget til å flytte ut av sentrum fordi leieprisene er for høye, og butikker og annen kommersiell aktivitet kun tjener turister, går stedets identitet også tapt, advarer Rocchi.

Fairbnb – med mottoet «Changing tourism one booking at a time» – er basert i Bologna, men problemet Arocchi beskriver, er langt fra begrenset til Italia. De siste årene har protestene mot «Airbnb-effekten» økt langs hele Middelhavskysten.

 

Her bodde en familie

Tidligere i vår ble for eksempel flere hus i Malaga i Sør-Spania merket med små, blå klistremerker med skriften «AT», en forkortelse for «Apartamento Turístico». Forkortelsen ble etterfulgt av slagord som «Tidligere bodde det en familie her», «Før var dette sentrum» eller til og med «Her stinker det turist».

 

Stille, blå protest «A tomar por culo de aqui» – Dra til helvete bort herfra – er beskjeden på protestklistremerket som er satt på døren til en bolig i Carreteria i Malaga i Spania.

 

På Kanariøyene tok lokalbefolkningen til gatene for å protestere mot økte leiepriser og skader masse-turismen kan påføre det sårbare økosystemet på de populære øyene.

I Italia har studenter i flere store byer i lang tid protestert mot svært høye leiepriser som gjør det umulig for mange å finne bolig på studiestedet.

For å sikre at turistutleie er bærekraftig, har Fairbnb blant annet en lokalt ansatt som kontrollerer utleiesteder og som velger et veldedig prosjekt som utleiegebyrene bidrar til å finansiere.

Men mest av alt insisterer Fairbnb på at alle husvertene deres skal være registrert hos lokale myndigheter og følge lover og regler for korttidsutleie. De tillater heller ikke mer enn ett utleieobjekt pr. vert.

 

Ikke basert på åpenhet

Mye av kritikken mot Airbnb spesielt har vært basert på det faktum at utleiesteder gir seg ut for å være husvertens hjem, og at man faktisk bor hjemme hos noen, mens de i virkeligheten er enkeltstående leiligheter som kun leies ut til turister.

I den italienske hovedstaden Roma er over 70 prosent av utleiestedene som er listet opp på Airbnb, hele leiligheter. Så godt som all utleien er korttidsutleie, og 62 prosent av husvertene har flere utleiesteder – noen har flere hundre. Det viser tall fra nettstedet InsideAirbnb. Airbnb selv frigjør nemlig ikke disse tallene. Det forklarer Murray Cox, mannen bak InsideAirbnb.

– Airbnb gir inntrykk av å være et åpent og transparent samfunn, men de er det stikk motsatte. Fra forbrukerens perspektiv, spesielt når det gjelder helse og sikkerhet, er dette ganske alvorlig, understreker Cox.

Men Cox er også bekymret for hvordan Airbnb påvirker lokalsamfunn. Til myndighetene oppgir de kun aggregerte tall for hele byer og kommuner. Det gjør det vanskelig å se effekten korttidsutleie har på enkelte nabolag.

– Airbnb gjør ordinære boligblokker om til et slags hotell. Det betyr at det er færre boliger tilgjengelig for lokalbefolkningen. Ettersom inntjeningen fra korttidsutleie er større, skapes et incentiv for å kvitte seg med mennesker som bor der fast, sier Cox.

– Barnefamilier, eldre og studenter kan måtte flytte som et resultat.

 

Sterke ord Budskapet på T-skjortene til de to demonstrantene i hovedstaden på øya Palma på Mallorca etterlater liten tvil om deres ståsted i saken. Foto: Juan Medina/Reuters/NTB

 

Usikker effekt på boligprisene

I hvilken grad Airbnb og lignende plattformer faktisk får leie- og slagsprisene på boliger til å stige, er imidlertid usikkert. Det forklarer Matteo Ficarra i tankesmien Tortuga. Ficarra har forfattet en rapport om Airbnb-effekten på det italienske boligmarkedet.

– Vi ser en svært tydelig korrelasjon mellom antall utleiesteder og en økning i utleiepriser. En økning på bare 1 prosent i utleiesteder på Airbnb korresponderer med en økning på hele 6,7 prosent på salgsprisen og 5,7 prosent økning i utleieprisen. Men det er ikke dermed sagt at mer korttidsutleie forårsaker økningen i boligprisene, understreker Ficarra.

Han og kollegene i Tortuga er mer bekymret for at den sterke økningen i korttidsutleie og konsentrasjonen av turister i utvalgte områder, forårsaker såkalt overturisme.

For mens det tidligere ble antatt at turisme var utelukkende bra for et lokalsamfunn fordi det førte til økte inntekter, er det nå langt større bevissthet rundt skadene for mye turisme medfører.

Større antall mennesker på knutepunkter gjør det vanskeligere å komme frem, lydforurensingen i populære områder stiger, prisnivået på forbruks-varer stiger, og natur og bygningsmasse kan lide permanent skade.

 

Stiller krav til politisk handling Rundt 1500 mennesker samlet seg 24. mai i Ibiza by i en protestmarsj med krav om at myndighetene innfører tiltak mot konsekvensene av overturismen på ferieøya. Ibiza er en del av øygruppen Balearene, en autonom region der også Mallorca og Menorca inngår, og som i 2023 hadde besøk av 17,8 millioner turister, og er den nest mest populære turistdestinasjonen i Spania etter Kanariøyene. Foto: AP/NTB  

 

Etterlyser politisk styring

For Ficarra og kollegene ligger løsningen i en langt sterkere regulering av markedet for korttidsutleie.

– Airbnb er en kommersiell aktivitet som alle andre. Problemet er at de konkurrer med hotell-sektoren, som i alle fall i Italia har helt andre skattemessige forpliktelser, sier Ficarra.

Alessandro Rocchi i Fairbnb er enig. Han ønsker seg en politikk som setter lokalsamfunnet i sentrum.

– Vi trenger en ny politikk som i langt større grad bidrar til å omfordele verdiene turismen skaper, poengterer han.