Selvhjelpsguru
I ett og et halvt år var Youtube-fenomenet Jordan Peterson borte fra rampelyset. Millioner av følgere ventet i uvisse på når de igjen skulle få høre fra en av vår tids mest eksponerte selvhjelpsguruer, en 58-årig psykolog fra Toronto.
Etter at Jordan Peterson i 2016 hadde kritisert en kanadisk lov for å gi transkjønnede særlige rettigheter, gikk han fra å være en ukjent universitetsprofessor til en verdensomspennende talsmann for motstanden mot politisk korrekthet og språklig sensur.
Fakta |
Jordan Bernt Peterson/ Født i Canada i 1962. Han er gift og har to barn. / Professor i klinisk psykologi ved University of Toronto. / Forfatter av bøkene «Maps of Meaning: The Architecture of Belief» (1999), «12 Rules for Life: An Antidote to Chaos» (2018) og «Beyond Chaos: 12 More Rules for Life» (2021). / «12 Rules for Life: An Antidote to Chaos» ble solgt i over fem millioner eksemplarer og er oversatt til mer enn 50 språk. / Ble verdenskjent i 2016 da han protesterte mot en ny lov i hjemlandet Canada. Etter hans utsagn ville loven tvinge folk til å bruke visse pronomener om transkjønnede. Saken ble av iakttagere opphøyet til å være en kamp for eller mot politisk korrekthet og språklig sensur. / Petersons videoer på Youtube blir sett av millioner, og hans globale foredragsturné i 2018–2019 gikk for fulle hus. Han har dessuten vært koblet til det løse nettverket av uavhengige meningsdannere kalt Intellectual Dark Web. / Våren 2019 ble han alvorlig syk, og først høsten 2020 vendte han tilbake til offentligheten. I mars 2021 er han aktuell med sin tredje bok.
Jordan Petersons 12 (første) regler for livet1. Rett deg opp og trekk skuldrene tilbake. 2. Behandle deg selv som en du har ansvar for å hjelpe. 3. Bli venner med folk som vil deg vel. 4. Sammenlign deg med den du var i går, ikke med det en annen er i dag. 5. La ikke barna dine gjøre ting som får deg til å mislike dem. 6. Få orden i ditt eget hus før du kritiserer andre. 7. Søk det meningsfylte (ikke det egennyttige). 8. Si sannheten – eller i hvert fall ikke lyv. 9. Anta at den du lytter til, kanskje vet noe du ikke vet. 10. Formuler deg presist. 11. La barna være i fred når de skater. 12. Klapp en katt når du ser en på gaten.
Jordan Peterson om ...... ytringsfrihet «Hvis du ikke sier hva du tenker, så dreper du ditt ufødte jeg. Når du har noe å si, så er taus-het en løgn».
... meningen med livet «Meningen med livet er å finne den tyngste byr-den du kan bære, og så bære den».
... menn «Ingen bryr seg om de menn som feiler».
... å ta ansvar «Vi må alle ta så mye ansvar som mulig for vårt liv, for samfunnet og for verden. Vi må alle si sannheten og reparere det som er gått i stykker, og bryte ned og gjenskape det gamle og utdater-te. Det er på den måten vi kan, og må, redusere lidelsene som forgifter verden. Det er mye å be om. Det er å be om alt. Men alternativet – reds-lene ved autoritær tro, kaoset ved en stat som er brutt sammen, den tragiske katastrofen ved en utemmet natur, den eksistensielle angsten og svakheten til et individ uten mål og mening – er åpenbart verre.»
Sagt om «12 regler for livet. En motgift mot kaos», Jordan Petersons første bok:«Anbefaler jeg boken? Absolutt. Er jeg enig i alt som står der? Langt ifra. Men selv om man kan si mye om Petersons meninger og opptredener, klarer han i denne boken på en imponerende måte å kombinere politisk ukorrekthet og «ta deg sammen»-mentalitet med store doser varme og empati. Det er en kraftfull blanding.» Line C. Gjerde, forsker ved Folkehelseinstituttet og førsteamanuensis II ved Psykologisk institutt, UiO (Tidsskrift for Norsk psykologforening, 2018) |
Han skapte mildt sagt debatt da han insisterte på at det kun finnes to biologiske kjønn. Eller da han oppfordret unge aktivister til å få styr på sitt eget liv før de gikk ut og protesterte på vegne av andre.
Boken hans «12 regler for livet: En motgift mot kaos» solgte fem millioner eksemplarer og ble oversatt til 50 språk. Peterson dro på verdensturné med sitt personlige foredrag, som særlig appellerte til unge menn. Han ble endog utrop som frontperson for bevegelsen Intellectual Dark Web, som representerte folk som ham selv – intellektuelle meningsdannere som ikke slapp til i det de mente var venstrevridde mainstreammedier, og som derfor måtte finne plass i skyggen av Youtubes algoritmer.
Men med ett var det slutt. På en scene i Budapest i mai 2019 var han på randen av sammenbrudd, og kort tid etter gikk Jordan Peterson under jorden. Verden hørte ikke noe fra ham på 18 måneder, før han i oktober 2020 la ut en ny video på Youtube-kanalen sin. Her annonserte han sin nye bok «Beyond order: 12 more rules for life», som utgis på norsk av Gyldendal i mars. Jordan Peterson var gjenoppstått, men til hva?
Svært kontroversiell
Siden han forsvant har verden forandret seg. Trump er ute. Sosiale medier utviser brukere og endrer på algoritmene for å demme opp for ytterliggående ytringer. Til syvende og sist har det løse nettverket kalt Intellectual Dark Web også slått sprekker. Noen medlemmer hoppet over til det mer konservative Fox News, blant dem kommentator Dave Rubin.
Andre, som i Jordan Petersons tilfelle, forsvant fra overflaten.
I mellomtiden har det vært god tid for kritikerne til å male ferdig sitt bilde av de politisk ukorrekte uromakerne. Det ble blant annet hevdet at bevegelsen Intellectual Dark Web egentlig aldri dro opp noen nye ideer, men kun «snakket om å snakke om ideer».
Den progressive forfatteren og politiske kommentatoren Michael Brooks er blant dem som har forsøkt å plukke argumentene fra Peterson og Co fra hverandre. I boken «Against the web: A cosmopolitan answer to the new right», som Brooks ga ut kort tid før han døde i 2020, skriver han: «Noen ganger er ikke folk i stand til å skape orden i eget hjem nettopp på grunn av verdens tilstand» – med tydelig referanse til en av Petersons leveregler («Få orden i ditt eget hus før du kritiserer andre»).
Også LHBTQ-samfunnet har tatt kraftig til orde mot den kanadiske forfatteren, spesielt for at han mener det ikke burde benyttes andre kjønnsbetegnelser enn han og hun. Med sin ytring om at kvinner i virkeligheten bare ønsker å bli dominert av en mann, og at det er maskuliniteten som for tiden er under angrep, har han også fått feminister på nakken.
I november 2020 gikk en rekke ansatte i Canadas største forlag, Penguin Random House, ut mot egen arbeidsgiver da det ble kjent at forlaget i mars utgir Petersons oppfølger. De ansatte har ønsket å stanse boken.
«Han er et ikon for hatprat og transfobi, og det faktum at han er et ikon for hvit overmakt, betyr at jeg – uansett innholdet i hans nye bok – ikke er stolt over å jobbe ved et forlag som gir ut bøkene hans», uttalte en anonym medarbeider og medlem av LHBTQ-samfunnet, ifølge Vice News. Forlaget har lyttet til kritikken, men avviser at det vil sensurere boken. Den vil neppe selge færre eksemplarer etter denne oppmerksomheten.
«Er mer nyansert»
Regissør Patricia Marcoccia, som står bak en dokumentarfilm om Jordan Peterson, mener at mediene gir en mangelfull fremstilling av forfatteren, og at det skaper grobunn for mange misoppfatninger om ham. Hun etterlyser en mer nyansert fremstilling. Hennes egen film, som hun har brukt tre år på å lage, ble tatt av plakaten på kanadiske kinoer til tross for at filmens primære formål, ifølge Marcoccia, var å fortelle hele den mangefasetterte historien om Peterson.
«Jeg lyttet til forskjellige perspektiver og oppdaget velbegrunnede poenger underveis, som var verdt å presentere for seerne. Verden er kompleks, og denne filmen er også kompleks», sa regissøren i et intervju med Areo Magazine.
Marcoccia mener det er feil å kalle Peterson for en kvinnehater eller alt-right-ekstremist. Hennes opplevelse av Peterson er snarere at han alltid veier sine ord med omhu for å nå tettest mulig på en form for ikke-ideologisk sannhet, og forklarer det slik:
«Heller én nyanse for mye enn én for lite.»
I et nyere intervju med Wired sier Marcoccia:
«Hvis jeg ikke visste noe som helst om Jordan Peterson da alle kontroversene begynte å rulle, og jeg så leste kun én artikkel i Huffington Post eller Vice, hva ville jeg da mene om ham? Livet haster videre, det skjer en hel masse, jeg har andre ting å ta meg til, og jeg beslutter å la være å gå dypere inn i det. Jeg tror mange av oss har det på den måten. Men da får man altså et svært annerledes bilde av Jordan Peterson», poengterer hun.
Blant det Jordan Petersons er mest sitert på, er: «Tenk før du snakker. Les før du tenker.» Ifølge Patricia Marcoccia skal ikke sitatet forstås på den måten at man for enhver pris skal lese all verdens akademiske bøker før man kan si noe intelligent, men at man bør sette seg ordentlig inn i tingene, mener regissøren.
Rett på sak
En annen person som kjenner Jordan Peterson godt, er kanadieren Maziar Ghaderi, som var produsent for Marcoccias dokumentarfilm. I et intervju med mediet Merion West har han sin egen forklaring på hvorfor så mange, spesielt på venstresiden, blir frastøtt av Jordan Peterson og hvorfor han skremmer folk vekk:
«Han pakker ikke inn tingene. Han driver ikke med small talk for å få folk til å føle seg veltilpass før man begynner å diskutere en vanskelig sak. Han varmer ikke opp, han går rett på sak.»
Ghaderi mener Jordan Petersons synspunkter minner mye om dem man kan høre fra eksempelvis israelske Yuval Noah Harari, forfatteren av «Sapiens», eller den amerikanske New York University-professoren Jonathan Haidt. De har alle beskjeftiget seg inngående med polarisering, ytringsfrihet og politisk korrekthet, men israeleren og amerikaneren har personligheter som gjør dem lettere å like, mener Ghaderi.
«For folk på høyrefløyen og liberalistiske typer, så er en mann som Jonathan Haidt for bløt. De elsker hvordan Jordan Peterson går til kamp i sine debatter. Peterson kan ikke endre på denne stilen, for den er en del av hans personlighet. Men i en polarisert verden gjør det at folk setter ham i samme bås som det populistiske høyre og deres sensasjonelle, angrepslystne og karakteriserende debattform», sier Ghaderi i intervjuet.
I den gjenoppstandne guruens comeback-video på Youtube forteller hovedpersonen hvorfor han egentlig var borte så lenge. Det er tilsynelatende en fryktelig historie:
På grunn av angstlidelser hadde Peterson i noe tid tatt benzodiazepiner. Men den vanedannende medisinen gjorde ham sløv og fraværende, så derfor stoppet han brått å ta den.
«Det skulle jeg aldri ha gjort», erkjenner han.
Peterson fikk livsfarlige abstinenssymptomer og måtte gjennom flere mislykkede behandlingsforløp i USA, før han oppsøkte legespesialister i Russland og Serbia. De hjalp ham på rett kjøl. I videoen er han tydelig rørt over sin egen, lange reise «to hell and back».
Men nå har Jordan Peterson fått orden i sitt eget liv og er klar til å «fortsette der jeg slapp» som han sier i videoen.
Om en forandret verden så er klar for en ny runde med Jordan Peterson, vil reaksjonene på hans nye bok vise oss.
Aftenposten Innsikt retter
I en tidligere versjon av denne artikkelen var ikke mediet Merion West kreditert som kilde til sitatene av Maziar Ghaderi. Det er nå rettet. Artikkelen ble endret 22. mars 2024.