Krevende vurderinger. Sosiale medier er ikke lett. De er hverken enkle å forholde seg til, forstå eller snakke om. Er det for eksempel skrytete å legge ut feriebilder på Instagram? Burde vi dele informasjon om hvor vi til enhver tid er på Snapchat? Hva betyr ROFL? Og – hva i huleste er Tiktok?
Når journalister generelt eller NRK spesielt snakker om denne appen, presenteres Tiktok gjerne som en plattform hvor barn eller unge mennesker deler dansevideoer eller mimer til musikk.
Andre ting vi gjerne får vite om Tiktok, er at India har forbudt den, at EU-land gransker den, at Oracle forsøker å kjøpe den amerikanske delen av den, mens Donald Trump betrakter den som et slags symbol på alt som er ondt fra Kina og dermed prøver å forby den – for ikke å snakke om at Tiktok-stjernen Addison Rae skal ta over sendetiden til den legendariske realityserien «Keeping Up With the Kardashians» som er i ferd med å legge ned etter 21 sesonger. Så da er det vel greit, da? Nei, faktisk ikke.
Straight Tiktok. Alt Tiktok. Sannheten er at denne plattformen er langt mer komplisert – og interessant – enn det man får inntrykk av gjennom mediene. Dette var noe jeg ikke innså før jeg begynte å høre etter når barna mine snakker. Jeg har nemlig to tenåringer som snakker ustanselig om Tiktok. Ikke fordi de legger ut dansevideoer – det har ingen av dem vært interessert i siden perioden før 2017 da Tiktok ikke ennå var Tiktok, men nettverket Musical.ly. Det de snakker om, er noe helt annet.
Som for eksempel hvilken Tiktok de til enhver tid er på. Om de er på Witch Tiktok, Deep-Fried Tiktok, CottageCore Tiktok, Anime Tiktok eller Indie Tiktok. Og om hvordan den verste skjebnen i verden er å havne på Straight Tiktok. Da en av dem logget på Tiktok fra en ny mobiltelefon og et øyeblikk trodde hun var havnet på Straight Tiktok, kunne jeg se hvordan fargen forsvant fra ansiktet hennes, og livet passerte revy – før hun skjønte at hun fremdeles var på Alt Tiktok og kunne puste igjen.
Hva betyr så dette?
Vel, faktum er at mens Tiktok riktignok eksisterer som en plattform for å mime og danse, hvor stjerner som Addison Rae, Charli D’Amelio og Chase Hudson er gigastore, så er denne aktiviteten bare en del av dette kompliserte nettverket. Dansing og miming er nemlig Straight Tiktok. Og Straight Tiktok utgjør ikke hele Tiktok.
For eksempel finnes også Alt Tiktok. Men hva er Alt Tiktok, spør du kanskje? Det er ikke så lett å si. Problemet er nemlig at man ikke kan søke seg frem til eller melde seg på Alt Tiktok. Brukerne av denne plattformen havner nemlig på Queer Tiktok, Indie Tiktok, Witch Tiktok og så videre ut fra hvor rare, kule eller alternative videoer de liker eller bruker tid på, hvilket betyr at det er algoritmene som bestemmer hvor brukerne ender opp. Dermed er det å havne på Straight eller, enda verre, norsk Tiktok, for mange unge en massiv fallitterklæring hva personlighet og interesser angår.
Ifølge The Guardian er videre Alt Tiktok den totale motsetningen til Straight Tiktok. Der Straight Tiktok er midtstrøms kultur og dansing, er nemlig Alt Tiktok subkultur og kaos, og der førstnevnte handler om merker og forbruk, handler sistnevnte om helt andre ting.
Som for eksempel politikk.
Et godt eksempel på dette er da @TeamTrump tidligere i år la ut en melding på Twitter hvor de anmodet tilhengerne om å reservere seter til presidentens omdiskuterte valgmøte i Tulsa i Oklahoma. Da satte Alt Tiktok umiddelbart i gang med å oppfordre folk til å reservere plass, slik at stadionet, som hadde plass til 19 000 mennesker, skulle ende opp med å bli svært glissent.
Brukere på Alt Tiktok skrev meldinger som «det hadde vært synd hvis folk visste at du kunne reservere gratisbilletter til Trumps valgmøte» eller «det hadde vært synd hvis det eneste du trengte å vite [for å reservere billetter] er at postnummeret er 74103».
Og det virket. I hvert fall tilsynelatende. Før valgmøtet skrøt Trumps team av at over en million mennesker hadde vist sin interesse, men da det hele begynte, var det bare 6000 som møtte opp, og pinlige bilder av lange, folketomme rader oversvømte mediehus over hele verden. Og mens det ikke går an å bevise at denne mediekatastrofen var tiktokeres fortjeneste, var det mange som antok nettopp dette. Demokraten Alexandra Ocasio-Cortez gikk for eksempel ut og takket det hun kalte «zoomers», mens den republikanske strategen Steve Schmidt uttalte at «tenåringene i Amerika har nettopp tildelt Donald Trump et hardt slag».
Lignende politiske aksjoner er også gjennomført i forbindelse med Black lives matter-kampanjen. For eksempel har brukere konsekvent lagt #WhiteLivesMatter til videoer av sørkoreanske popband som BTS og Black Pink, og slik bidratt til å gjøre det vanskelig for høyreekstreme grupperinger å mobilisere via Tiktok.
Flere har også laget politiske videoer under dekke av å være noe annet. 17 år gamle Firoza Aziz laget en video som på overflaten ser ut som den gir deg sminketips, mens det hun egentlig gjør, er å rette søkelyset mot kinesiske myndigheters grusomme behandling av den muslimske folkegruppen uigurene. Riktignok førte dette til at Aziz’ konto ble blokkert, og at videoen ble fjernet fra Tiktok, men en annen konsekvens var også at talkshowverten John Oliver laget en sak om folkegruppen i sitt populære talkshow «Last Week Tonight With John Oliver».
Privat og politisk. Er det dermed slik at Tiktok rett og slett er en viktig politisk plattform, og at den fungerer som en slags demonstrasjon av det engasjementet og de nye påvirkningsmåtene som finnes blant de unge? Både ja og nei.
I en nylig publisert artikkel i The New York Times pekes det på at hvis det faktisk er sånn at Tiktok er en politisk plattform, så kan det også representere et problem.
All statistikk viser nemlig at dagens unge ikke følger med på nyheter eller leser aviser i like stor grad som generasjonene før dem. Dette gjør at de gjerne mangler innsikt i sakene de promoterer på sosiale medier, og dermed kan bli offer for kampanjer og offensiver som er blitt igangsatt av ledere eller store selskaper som ønsker å gjøre bruk av deres innflytelse.
Dessuten viser motsetningene mellom Straight Tiktok og Alt Tiktok at innholdet i denne appen er like polarisert som på andre SoMe-plattformer, noe som er naturlig når videoinnholdet styres av algoritmer. Dermed kan det fort synes som alle støtter høyreradikale synspunkt eller at alle er interessert i å få en demokrat inn i Det hvite hus, og man blir sittende og prate i et ekkokammer.
Samtidig er det utvilsomt slik at denne plattformen gjør det mulig for ungdom kollektivt å uttrykke en politisk mening – samt å opplyse sine jevnbyrdige – slik at de kan bli interessert og trigget til å finne ut mer om politiske, sosiale, økonomiske eller kulturelle spørsmål. I tillegg kan det synes som om denne plattformen også øker en grad av gruppetilhørighet for unge mennesker.
I et intervju med The New York Times peker førsteamanuensis Ioana Literat ved Columbia University på at mange som legger ut tekst på Tiktok, skriver kommentarer av typen «vår generasjon er så mektig» eller «Gen Z endrer verden», og mener dette tyder på at denne generasjonen – som lenge har vært preget av en sterk grad av individualitet – finner sammen og skaper en positiv identitet nettopp gjennom teknologiske plattformer.
Det er utvilsomt mye som er problematisk med sosiale medier – enten det er snakk om Tiktok, Snapchat eller Facebook. Men, man skal heller ikke underslå at vi også store deler av tiden har å gjøre med en typisk menneskelig reaksjon på ny teknologi. Allerede hos Platon ser vi tross alt Sokrates slå fast at skriftspråket vil føre til at visdommen utslettes.
Og slik har det fortsatt. Noen ganger har selvfølgelig slike profetier slått til, men samtidig er det også slik at vi ikke vet hva disse plattformene innebærer eller hva det vil føre til at vi i så stor grad engasjerer oss og setter personlige spor i denne teknologiske sfæren.
Men det er viktig at vi prøver å forstå, løfter hodet – og følger med. Så ser vi kanskje hvordan selv sosiale medier er mer enn bare dansing, posering og miming.
PS. ROFL? Rolling on the floor laughing!