Duebåren hastepost. Brevduekameraets far, Julius Neubronner, ble født 150 år før Google Earth. Likevel er hans over hundre år gamle oppfinnelse mer aktuell enn noen gang. Dagens teknologi har gjort luftfoto dagligdags, men på Neubronners tid var bildene sensasjonelle. Miniatyrkameraene han laget for brevduer er viktige historiske modeller for nåtidens fotoutstyr for fly og drone.
Fakta |
Julius Gustav Neubronner(1852–1932). / Født i den tyske byen Kronberg, og var apoteker, grunnlegger, oppfinner og pioner innen amatørfotografi og -film. Allerede som ung gutt var Julius Neubronner lidenskapelig opptatt av fotografering. / Da han var 13 år, i 1865, fant han et gammelt kamera som faren selv hadde laget like etter at fotografiet ble oppfunnet. / I 1903 skaffet han seg filmkamera, og var en av svært få i Tyskland som produserte levende film. Disse ligger i dag på Youtube. / Neubronner var den første som kom på å ta bilder fra luften ved hjelp av brevduer utstyrt med miniatyrkameraer med selvutløser. Neubronner tok patent på metoden i 1908. / Julius’ farfar, Christian Neubronner, kjøpte apoteket i Kronberg i 1808. Det gikk i arv gjennom fem generasjoner, før det ble solgt ut av familien i 1995.
Luftfoto./ Verdens første luftfotografi ble trolig tatt i 1858 av portrettfotografen Felix Nadar. Bildet tok han på luftballongtur over Paris. / Verdens første satellittbilde ble tatt 14. august 1959 av den amerikanske satellitten Explorer 6.
Brevduer./ (Columba livia tidl. Columba domestica) er tamduer med særlig utviklet evne til å finne hjem. På en hjemflukt kan de fly opptil 1000 km sammenhengende og tilbakelegge gjennomsnittlig 60 km/t. / Brevduene har gjennom historien vært hyppig brukt som budbringere og nyhetsformidlere. Meldingene ble skrevet på tynt papir, og lagt i en lett beholder, ofte festet til duenes ben, eller som en liten ryggsekk på ryggen. / Under første og andre verdenskrig var brevduene uunnværlige. De amerikanske styrkene alene trente 54 000 brevduer. Cher Ami. / En av de meste kjente brevduene fra første verdenskrig. Hun fløy tilsammen tolv oppdrag og reddet flere hundre menneskeliv. Ett av oppdragene var da amerikanske soldater, med major Charles Whittlesey i spissen, hadde vært omringet og bombardert av tyske tropper i flere dager. / Det amerikanske artilleriet forsøkte å komme soldatene til unnsetning, men i stedet for kun å ramme tyskere, lot de granatene regne ned over sine egne innesperrede soldatvenner. / Mer enn halvparten av dem døde. Whittlesey hadde på det tidspunktet kun én brevdue igjen; Cher Ami. Hun ble utstyrt med en kort beskjed og sluppet fri. På lappen sto det: «We are along the road parallel to 276.4. Our own artillery is dropping a barrage directly on us. For heaven's sake, stop it.» / Mindre enn en halvtime senere nådde Cher Ami målet, angrepene ble stanset, og nesten 200 soldater berget livet. Cher Ami ble tildelt den franske ordenen Croix de Guerre, en militær hedersmedalje, for sin innsats under krigen. Hun døde i USA for 100 år siden, den 13. juni 1919. Krigsminnesmerke. / I den franske byen Lille er det reist et krigsminnesmerke for å hedre de alliertes 20 000 brevduer som døde under første verdenskrig. Norges Brevdueforbund. / Stiftet i 1912 og har i dag ca. 350 medlemmer. Fra mai til september/oktober hvert år arrangeres det kappflyvninger.
|
Julius Neubronner kom fra en tysk apotekerfamilie. Hans bestefar drev apotek i Kronberg fra 1808, og selv overtok Julius Neubronner apoteket etter sin far i 1886. Som sin far og bestefar brukte Julius brevduer for å frakte resepter og medisiner som det hastet med. Duene var pålitelige og kunne tilbakelegge store avstander på kort tid. Gjennomsnittlig fløy de ca. en mil på ti minutter. De var trent til å frakte forsendelser opptil 75 gram, og fløy som regel i skyttel til og fra medisingrossisten i Frankfurt, og til og fra Falkenstein sanatorium i Taunus. Neubronners apotek i Kronberg var mellomstasjon. Her tok han imot de duebårne reseptene og sørget for å sende duene av gårde igjen så raskt som mulig med riktig medisin til pasienter som ikke hadde tid til å vente på sykkelbud eller hestedrosje.
To lidenskaper, en oppfinnelse. Én eneste gang opplevde Julius at en av duene ikke kom tilbake da den skulle. I flere uker var den sporløst forsvunnet, før den plutselig dukket opp igjen. Neubronner ble svært nysgjerrig på hvor duen hadde vært i alle disse ukene, og bestemte seg for å finne en måte å spore brevduene på. For Julius, som takket være sin fotointeresserte far, hadde vært lidenskapelig opptatt av fotografering siden ungdoms-årene, ble løsningen både enkel og genial. Han fikk ideen om å utvikle et miniatyrkamera med selvutløser som kunne festes på fuglene.
Å bygge et kamera selv var ikke en fremmed tanke for Julius, ettersom hans far allerede hadde bygget flere kameraer, vel å merke med varierende resultat. Det første laget han like etter at fotografiet ble oppfunnet tidlig på 1800-tallet. Som 13-åring blåste Julius støv av farens gamle, hjemmelagede kamera, og ivret etter å fotografere alt og alle rundt seg. Det viste seg dessverre at bildene ble så dårlige at de ikke kunne brukes til noe.
I all hemmelighet valgte han derfor å kjøpe et nytt kamera, på kreditt, sammen med en kamerat. Herfra skjøt fotointeressen fart, og Julius skulle etter hvert bli en respektert og anerkjent amatørfotograf, også utenfor Tysklands landegrenser.
Forbløffet over egen oppfinnelse. Etter flere år med prøving og feiling kom Julius Neubronner endelig opp med en vellykket prototyp. Duekameraene, som han laget av tre, ble skrudd fast til en aluminiumsbeholder, og kunne deretter festes til duenes bryst ved hjelp av seler. Anordningen lignet på bitte små omvendte ryggsekker, og veide tilsammen mellom 30 og 75 gram.
Duene som skulle bære kamera, ble nøye trent på forhånd. Neubronner tok dem med ca. ti mil hjemmefra, før han festet på kameraet og slapp dem fri. Duene, på sin side, ønsket å komme seg rasket mulig hjem for å bli kvitt vekten av kameraet. Derfor fløy de i direktelinje, hele veien ca. 50 til 100 meter over bakken, uvitende om at reiseruten deres ble dokumentert, takket være et innebygget pneumatisk (trykkluft) system i kameraets utløsermekanisme.
Til Neubronners store overraskelse var ikke bildene, som duene vendte tilbake med, utelukkende brukbare som sporingsverktøy; de viste vakre motiver av landskapet knipset fra luften. Det aller første bildet viste duens innflyvning mot hjembyen Kronberg. Motivet var noe uklart, men bildet var like fullt en suksess. I 1907 søkte Neubronner om patent på sin nye oppfinnelse.
Året etter kom svaret; Julius Neubronner fikk godkjennelse fra det keiserlige patentkontoret i Berlin på patentet Metode og utstyr for fotografering av landskap sett fra fugleperspektiv. (Verfahren und Vorrichtung zum Photographieren von Geländeabschnitten aus der Vogelperspektive.)
Snart begynte ryktene om Neubronners spektakulære oppfinnelse å gå, og duefotografiene hans fikk oppmerksomhet fra hele verden. Fra 1909 til 1911 viste han dem frem for et svært interessert internasjonalt publikum, på utstillinger i Paris, Frankfurt og Dresden. I sistnevnte by fikk tilskuerne være til stede når de kamerautstyrte duene kom tilbake med helt ferske bilder. Disse ble det umiddelbart laget postkort av, som publikum kunne kjøpe og ta med hjem. To år på rad fikk han overrakt gullmedalje under Paris Air Show, i 1910 og 1911: én for metoden og én for fotografiene.
Frem til 1920 produserte Neubronner rundt tolv brevduekameraer. De ble testet ut på ulike bruksområder: innen vitenskapen, til pressefoto og ved sportsarrangementer.
Under første verdenskrig ble fotografduene forsøkt brukt som spioner. Neubronner bygget i den forbindelse et mobilt dueslag med eget mørkerom. Bildene ble bra, men det viste seg raskt at duene var upålitelige og ubrukelige spionfotografer. De ble utstyrt med for tunge kameraer, og nektet derfor ofte å fly. Duene som likevel gikk med på spionoppdrag, var ikke spesielt opptatt av diskresjon. Dessuten tok de sjelden bilder som kunne avsløre hva fienden drev med. Brevduene som opererte uten kamera, var derimot uunnværlige budbringere under både første og annen verdenskrig.
I tillegg til mye glede, ga duekameraprosjektet Neubronner flere utmerkelser og internasjonal anerkjennelse. Økonomisk sett var imidlertid oppfinnelsen hele veien et tapsprosjekt.
Kilder: «Palomas Espias, Los primeros drones», Youtube; «Die Brieftaube als Fotograf», Deutches Technikmuseum, Youtube; Deutches Technikmuseum; Wikipedia; Store Norske Leksikon.