Den liberale turistmagneten prøver tilsynelatende å jobbe seg sakte, men sikkert ut av sitt «alt er lov»-rykte.
Amsterdam er en vakker og historisk by, hvor man møtes av gjestfrihet, gode engelskkunnskaper og en variert matkultur. Men det er ikke til å komme forbi at en stor del av turismen skyldes det famøse Red light district (med både prostitusjon og sex-relaterte butikker og -klubber), i tillegg til såkalte coffeeshops med cannabis på menyen.
Fakta |
Amsterdam og overturisme> Siden 2013 har det vært forbudt å selge cannabis til turister på coffeeshops i Nederland. Unntaket er Amsterdam, hvor alle over 18 år fremdeles kan kjøpe. > I 2017 kom det forbud mot å åpne nye souvenirbutikker og hoteller i Amsterdam sentrum. > Fra 2020 har det vært forbud mot guidede turer i Red light district. > I 2021 fremmet Amsterdams ordfører fra partiet GroenLinks et forslag om midlertidig forbud mot cannabis-salg til turister i coffeeshops, samt å flytte sexarbeid ut av bykjernen til et eget «erotisk senter». Hun fikk ikke flertall i bystyret. > I 2023 ble det innført forbud mot cannabisrøyking på åpen gate i Red light district, samt vedtatt å forby cruiseskip i sentrum. > I 2024 ble det iverksatt en kampanje som reduserer korttidsutleie i hovedstaden. > I år har turistskatten økt til 12,5 prosent av bokostnaden.
|
Etter finanskrisen i 2008 investerte Nederland generelt, og Amsterdam spesielt, mye penger i å tiltrekke seg reisende. Hovedstaden er nå blitt et offer for egen suksess. Turistmassen har steget jevnt og trutt, og i 2024 forventes over 20 millioner besøkende.
De ankommer nå til Europas høyeste turistskatt: en avgift på 12,5 prosent av bokostnaden, mot 7 prosent i fjor. I tillegg skal maksantallet bed and breakfast i hvert distrikt reduseres med 30 prosent.
Britisk valfart
I fjor vår laget Nederlands største by en «stay away»-kampanje rettet mot unge britiske menn mellom 18 og 35 år. Denne gruppen tilreisende, som har kommet i hopetall med billige flyvninger, er ansett som byens mest bøllete. En kampanjevideo viste en ung mann bli satt i håndjern, bøtelagt og kjørt til arresten av politiet. Hold deg heller unna, så slipper du at en heisatur til Amsterdam ender i et stygt rulleblad, var budskapet.
Et annet grep var å la nettsøk fra Storbritannia på for eksempel «utdrikningslag», «billig hotell» eller «pubrunde Amsterdam» føre til annonser som advarte mot overdreven rus. Samtidig ble det innført tidligere stengetider på bordeller og barer og forbud mot cannabisrøyking på åpen gate i Red light district.
Tidligere London-ordfører Boris Johnson fornærmet amsterdammerne i 2014 da han kalte byen deres «sleazy» (umoralsk, billig). Deres narkotikapolitikk er utdatert, var svaret til Johnson på om man burde se til Nederland på dette området.
Daværende Amsterdam-ordfører Eberhard van der Laan kontret med at Johnson gjerne måtte komme og ta en titt på sine landsmenn, i kostymer eller uten klær, som reker gatelangs og synger fotballhymnen «You’ll never walk alone».
Kunsten venter
Britene har i noe grad holdt seg unna etter den digitale kampanjen. Amsterdam hadde 22 prosent færre britiske turister i 2023 enn i 2019, ifølge avisen The Independent. I forlengelsen av den nasjonsspesifikke advarselen kommer spørsmålet om et urettferdig stigma. Pekefingeren mot britene kommer fra et land som selv har en beryktet hooligan-kultur.
Amsterdam-myndighetenes mål er færre utlendinger som sjangler høylytt forbi neonbelyste vinduer, og flere av dem som har glede av byens kunst og arkitektur.
Totalantallet bør likevel ikke bli så fryktelig mye høyere.