• Tegning: Christo Komar/Caglecartoons.com

Trump som nødvendig sjokkterapi

Trump som nødvendig sjokkterapi

Er Donald Trumps comeback som amerikansk president akkurat det Europa trenger?

 

Fra utgave: 1 / januar 2025

Tanken vil kanskje fortone seg uhørt – eller i det minste kontraintuitiv – for mange, men Trumps valgseier kan vise seg å bli en gyllen mulighet for Europa. Det mener enkelte politiske analytikere, og flere EU-kilder sier seg enig.

Mujtaba Rahman i Eurasia Group skriver i Politico.eu at «det kan være akkurat det sjokket som trengs for å forhindre at EU sklir inn i et langvarig, og muligens ugjenkallelig, forfall.»

 

Mujtaba Rahman i Eurasia Group

 

Nathalie Tocci, som er direktør for den italienske tankesmien Istituto Affari Internazionali, bruker formuleringen «en velsignelse i forkledning» i Prospect Magazine. Hun mener handel og forsvar er de to områdene hvor europeerne mest sannsynlig klarer å koordinere en felles innsats, men legger til at det vil kreve mot og langsiktige perspektiver hos de europeiske lederne.

 

Nathalie Tocci, direktør for Istituto Affari Internazionali

 

Kritiske utfordringer

I en annen Politico-artikkel har seks diplomater og tjenestemenn på innsiden av EU-systemet fått prate fritt og anonymt, og disse kildene gir uttrykk for mye av det samme som kronikkforfatterne.

De mener en ny Trump-periode kan bli «den bitre medisinen» som tvinger et splittet EU til å søke sammen for å løse helt kritiske utfordringer: «Blokken vil ikke ha noe annet valg enn å øke sine forsvarsutgifter, styrke sin teknologiske sektor og klargjøre sin Kina-politikk», lyder vurderingen.

Alt koster, og ifølge Mario Draghis rapport trenger EU å øke de årlige investeringene med 800 milliarder euro. Medlemslandene har imidlertid vært delt i synet på forslagene om å ta opp mer felles gjeld.

«Hvordan kommer du deg fra å lese Draghi-rapporten til å iverksette Draghi-rapporten? Det er der Trump kan dytte tingene i en bestemt retning», sier en av de anonyme EU-tjenestemennene.

 

Stålsatte europeere?

Rahman i Eurasia Group tror gjeldsskepsisen «utvilsomt» vil avta nå og håper samtidig på en omfattende omprioritering i postene på EU-budsjettet. To tredjedeler av unionens finanser går til landbrukssubsidier og solidaritetsfond, men nå har eksistensielle problemer meldt seg.

Europeerne kan bli mer stålsatt i holdningen til Kina, tror innsiderne Politico har intervjuet: «EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen ønsker åpenbart en tøffere tilnærming til Kina, men hun møter motstand fra nølende medlemsland, først og fremst Tyskland», sier en høytstående EU-byråkrat og legger til: «En liten dytt fra en ny Trump-administrasjon vil hjelpe henne.»

Mulighetene følges imidlertid ad av risiko, understreker Tocci. Hun advarer om at «Trump 2.0» kan utgjøre en langt større utfordring for Europa enn hans første embetsperiode. Denne gangen kontrollerer republikanerne mer av statsapparatet, og Maga-ideologien fremstår som mer dominant.

Samtidig håper Tocci hun tar feil når hun ser «lite fremsyn og knapt noe mot i Europa i disse dager».