Du har reiseglade mennesker – og så har du Gunnar Garfors. 50-åringen er i en helt egen klasse og har besøkt alle verdens 198 land – to ganger!
Det er blitt noen bøker underveis, fra debuten «Mi reise til alle verdas land» i 2014 til den ferske utgivelsen «Mellom linjene – på liv og død langs ekvator og polarsirklane».
Mellom disse to bøkene finner vi «Ingenstad – på tur til verdas minst besøkte land», som kom ut i 2019.
Her tar Garfors leseren med til verdens 20 minst besøkte land. Nå har han opp-datert listen for 2024 – og det er helt nye navn i bunnen.
Samlet inn data i hvert eneste land
Selv om Verdens turistorganisasjon (UNWTO) gir en viss oversikt over antall turister, finnes det mange hull i statistikken.
– Når et land nesten ikke får besøk, er det få som gidder å betale noen for å telle turistene. Dermed blir tallene mangelfulle. Jeg måtte derfor snakke med alt fra statsministere og statistikere til havnesjefer og flyplassledere ansikt til ansikt for å få de riktige tallene, forteller Garfors.
Bereist Gunnar Garfors er ikke nødvendigvis så opptatt av komfort på sine reiser. Blant annet sov han på bakken sammen med hjemløse i Vatikanstaten, det eneste landet i verden uten hotell. På bildet er han på stranden i Nauru. Foto: Gunnar Garfors
Garfors har fortsatt tett kontakt med mange han møtte underveis – både fra feltarbeidet og bokarbeidet med «Ingenstad», så han får jevnlig oppdatert informasjon fra dem.
Fakta |
Verdens 20 minst besøkte landLand: antall turister Sudan: 6 Kilde: Garfors.com
|
– Flere land har også begynt å publisere litt mer informasjon, og man kan finne nyttige tall i lokale medier og rapporter, sier han.
Kontrasten er stor mellom topp og bunn: Frankrike var verdens mest besøkte land i 2024 med 100 millioner turister, mens Sudan havnet helt nederst – med seks besøkende.
Garfors har selv en personlig tilknytning til Sudan: Kona hans, som er halvt finsk, halvt irsk og oppvokst i USA, bodde ni år i nettopp dette landet. De møttes på en konferanse for ekstremreisende i 2022. Han holdt foredrag om verdens minst besøkte land, hun om hvordan det var å reise til Afghanistan som første kvinne etter at Taliban tok over.
– Nå er vi gift og bor i Norge, men håper å kunne veksle mellom å bo her og i Sudan når situasjonen der blir tryggere igjen, sier Garfors.
Jemen ikke lenger nederst
Sudan har ikke alltid vært minst besøkt. I 2019 lå Jemen på bunnen av listen, men i 2024 har landet klatret opp 14 plasser. Garfors forklarer hvorfor:
– Jemen har en vakker øy som heter Socotra, og øya er blitt et mål for eventyrlystne reisende. Tidligere var det nesten umulig å komme seg dit, men nå går det minst to fulle fly i uken. Før måtte man reise med et sementskip fra Oman, og da sier det seg selv at turistene ikke sto i kø, sier han.
De forente arabiske emirater har utvidet sin militære og økonomiske innflytelse på øya, og lokalbefolkningen frykter at Jemens suverenitet svekkes.
– Socotra er i praksis styrt av Emiratene. Men formelt sett tilhører den Jemen, så turistene der må regnes med, sier Garfors.
Perle i krigsherjet land Den vakre øya Socotra har gjort at Jemen har rykket oppover listen over verdens minst besøkte land. Foto: AFP/NTB
Verdens minst besøkte land
Egypt uten masseturisme Sudan kan skilte med flere pyramider enn Egypt, fascinerende natur og fantastiske dykkemuligheter i Rødehavet. Den pågående borgerkrigen har gjort at landet i 2024 var det minst besøkte i verden. Foto: Getty Images/Istockphoto
Sudan – 6 turister
I 2019 ble president Omar al-Bashir, som hadde sittet med makten i 30 år, avsatt etter massive folkelige protester, og en overgangsregjering tok over. I 2021 gjennomførte militæret et kupp, og i 2023 brøt det ut kamper i hovedstaden Khartoum mellom regjeringshæren (SAF) og den paramilitære gruppen Rapid Support Forces (RSF). Konflikten har siden spredt seg til store deler av landet og ført til enorme lidelser for sivilbefolkningen.
Hvorfor så få turister?
Den viktigste årsaken er den pågående krigen som brøt ut i 2023. FN meldte i mars at mange tusen mennesker har mistet livet, og at rundt 13 millioner mennesker er drevet på flukt. Dette kommer på toppen av flere tiår med andre brutale konflikter. 15 millioner barn i Sudan trenger humanitær hjelp – dobbelt så mange som ved krigens begynnelse. Sult blir brukt som våpen, og hjelpeorganisasjoner blir nektet tilgang. Rundt 70 prosent av landets helseinstitusjoner er nå ute av drift eller opererer med begrenset kapasitet, grunnet mangel på både personell og utstyr.
– Hæren har kontroll over hovedstaden Khartoum, og der finnes det nå ikke fungerende politi. Man kan reise til kysten, men jeg har hørt at det kan koste opp mot 25 000 norske kroner natten, så du bør jo ha god råd. Uansett ville jeg ventet, sier Garfors.
Hvorfor Sudan er verdt et besøk (i trygge tider)
Om man ser bort fra den pågående konflikten, er Sudan et land med imponerende historie og natur. Ingen land har flere pyramider enn Sudan. Med over 250 pyramider har de langt flere enn Egypt som «bare» kan skilte med rundt 138. Sudan byr også på noen av verdens beste dykkeopplevelser.
– Rødehavet er generelt et paradis for dykkere, men i Sudan får du en helt unik opplevelse – uten masseturismen.
Ifølge Garfors’ kone, Jacqui, som han riktignok innrømmer er noe inhabil, har dessuten Sudan verdens mest vennlige innbyggere.
– Det beste med Sudan, sier hun, er menneskene. Mange har lite, men de deler det de har. De er åpne, varme og nysgjerrige – og oppriktig opptatt av andre, enten du er fremmed eller ikke.
Visste du at?
– På alle arbeidsplasser i Sudan har de senger, så man kan ta en hvil midt i arbeidsdagen. Det er noe å tenke på, sier han og ler.
Vakkert ørkenlandskap Libya har mange godt bevarte oldtidsbyer og arkeologiske områder. Utenriksdepartementet fraråder imidlertid å reise til Libya på grunn av den ustabile og farlige sikkerhetssituasjonen med høy risiko for terrorangrep, voldskriminalitet, kidnapping og udetonerte landminer. Foto: Getty Images/Istockphoto
Libya – 600 turister
Etter et militærkupp i 1969 tok Muammar al-Gadafi makten og styrte landet frem til han ble styrtet og drept i 2011. Siden den gang har Libya vært preget av uro, rivalisering og borgerkrig. Ifølge Transparency Internationals korrupsjonsindeks for 2024 er Libya rangert som verdens 173. mest korrupte land av 180.
Hvorfor så få turister?
Etter Gadafis fall har Libya nærmest kollapset som stat, og flere land fraråder reiser hit. Libya er en av Afrikas viktigste oljeeksportører. I over 50 år har olje utgjort rundt 95 prosent av eksportinntektene, selv om andelen var noe lavere rett før borgerkrigen. Siden konflikten startet i 2011, har oljeproduksjonen svingt voldsomt.
– Oljereservene gir likevel et viktig økonomisk grunnlag for fremtidig gjenoppbygging av landet, sier Garfors, som har sett konsekvensene av konflikten med egne øyne. Han forteller videre at landet nå i praksis er delt i to, og at det er både vanskelig og dyrt å få visum.
Hvorfor Libya er verdt et besøk (i trygge tider)
– Libya er et utrolig spennende land! sier Garfors og trekker særlig frem Libyas oldtidsbyer som et høydepunkt.
Få land kan vise til så mange arkeologiske skatter som Libya. Leptis Magna, en by som en gang huset opptil 100 000 mennesker, ligger ved Middelhavet og er over 2700 år gammel. Byen var dekket av ørkensand fra Sahara helt frem til 1920-tallet, noe som har bidratt til at den i dag er usedvanlig godt bevart.
– Noen av de best bevarte oldtidsbyene i verden finner du faktisk i Libya. Leptis Magna ligger bare en times kjøretur fra hovedstaden Tripoli. Gadafi hadde masse penger og brukte dem blant annet på å restaurere stedet – og resultatet er imponerende, forteller Garfors.
Visste du at?
Fra 1977 til 2011 brukte Libya et flagg som var helt grønt – uten symboler eller mønster. Det var det eneste ensfargede og designløse flagget i verden.
Lukket regime Det er strengt regulert hva turister får lov til å se og hvem de får lov til å snakke med i Nord-Korea. Turister får stort sett presentert et glansbilde og en regissert virkelighet, med få muligheter til å utforske landet på egen hånd. Foto: FrentaN/Shutterstock/NTB
Nord-Korea – 940 turister
Etter andre verdenskrig ble Korea delt i to. I nord tok Kim Il Sung makten, og landet har siden vært styrt av hans etterkommere. Nord-Korea er kjent for sitt lukkede samfunn, sitt autoritære regime og den sterkt bevoktede grensen mot sør.
Hvorfor så få turister?
I 2024 hadde Nord-Korea ennå ikke åpnet helt opp for turisme etter pandemien – med unntak for enkelte grupper fra Kina og Russland. Selv da var tilgangen begrenset til noen få byer og ferieanlegg i nord.
Hvorfor Nord-Korea er verdt et besøk
Garfors besøkte Nord-Korea for første gang i 2008 og igjen i 2016, og han forteller at det var få endringer mellom besøkene. Han mener landet er verdt å besøke nettopp fordi det er så annerledes.
– Alt dreier seg om dyrking av Kim-familien. Det var ganske sprøtt å gå rundt der. Jeg fikk bare lov til å snakke med guidene og forhåndsgodkjente mennesker, sier han.
Befolkningen er underlagt ekstrem kontroll. Alle hjem har høyttalere hvor myndighetene sender ut meldinger og alarmer.
– Med jevne mellomrom går det en alarm som beordrer folk ut på gatene for å hylle lederen. Utenfor boligblokkene sitter folk i små boder og følger med på hvem som faktisk kommer ut. Hvis noen mangler, banker de på døren for å sjekke om fraværet har gyldig grunn. Hvis ikke, kan det få konsekvenser, sier han, og legger til at det er vanlig at naboer angir hverandre – ofte for å bli belønnet.
Nylig åpnet Nord-Korea for turister igjen gjennom Pyongyang Marathon 2025, som var 6. april. Rundt 500 deltagere fra 40 land løp gjennom hovedstadens gater som noen av de første turistene i landet siden pandemien. Løpet ble imidlertid kritisert for å være et rent propagandastunt.
Visste du at?
– Det er forbudt å bruke rød leppestift i Nord-Korea, da det anses som et symbol på kapitalisme. Og det finnes et begrenset antall godkjente frisyrer i landet – alt for å fremme et enhetlig og «riktig» utseende, forteller Garfors.
Stille øy i Stillehavet Det er lite å gjøre på Nauru, hvor skarpe koraller ødelegger bademulighetene mange steder, og restene etter den en gang svært lukrative fosfatindustrien er synlige over alt. Landet er ironisk nok blitt mer populært nettopp fordi det tidligere var kjent for å være minst besøkt. Foto: Shutterstock/NTB
Nauru – 1160 turister
Nauru er med sine 21 kvadratkilometer verdens tredje minste land i areal (etter Vatikanstaten og Monaco), og også det tredje minste i befolkning med rundt 12 000 innbyggere (etter Vatikanstaten og Tuvalu). Stillehavsøya har vært styrt av Tyskland, Storbritannia og Japan, men lengst av Australia. Nauru oppnådde selvstendighet i 1968.
Navnet «Nauru» antas å stamme fra det lokale ordet Anáoero, som betyr «jeg går på stranden», en treffende beskrivelse av livet på øya.
Hvorfor så få turister?
Det meste av øya er strand, men bademulighetene er dårlige, med sterke havstrømmer og skarpe koraller som gjør det lite tilrettelagt for turister.
– Det er nesten ingenting å se eller gjøre her. Du kan løpe en runde rundt øya, bade litt og spise på en av de få restaurantene – ellers skjer det svært lite. I tillegg er det vanskelig å komme inn i landet på grunn av strenge og kronglete visumregler, forteller Garfors.
Hele 94 prosent av innbyggerne regnes som overvektige. Det skyldes blant annet at det knapt fiskes eller dyrkes lokalt, og at det importeres lite fersk mat. Forekomsten av diabetes er blant de høyeste i verden, og alkoholisme og tobakksbruk er utbredt. Den gjennomsnittlige levealderen har ennå ikke passert 70 år.
– De spiste mye og nøt virkelig livet mens de var en av verdens rikeste befolkninger. Det er vel derfor de brått ikke er så rike lenger, sier Garfors.
Rikdommen skyldtes i stor grad fosfat, som ble oppdaget i 1900. Etter selvstendigheten i 1968 beholdt Nauru inntektene fra fosfatet selv, og øya ble i en periode verdens nest rikeste land målt pr. innbygger. Men rundt år 2000 var reservene nesten brukt opp, og økonomien kollapset.
Hvorfor Nauru er verdt et besøk
Garfors trekker frem at dette er verdens enkleste land å løpe rundt uten å forlate landet, siden ringveien rundt øya kun er 19 km lang.
En av de mer kuriøse tradisjonene på øya er en årlig konkurranse kalt Ibbon Itsi, hvor menn konkurrerer om å fange flest mulig fregattfugler.
– De har noen ganske spesielle fugler her, og i denne konkurransen bruker de tamme fregattfugler som lokkemiddel for å tiltrekke ville, sier Garfors og forteller at konkurransen kan være fascinerende å overvære.
Før 2015 var Nauru faktisk verdens minst besøkte land, med bare rundt 200 turister i året. Ironisk nok førte nettopp dette til at flere ble nysgjerrige, og etter hvert økte turisttallet såpass at landet nå «bare» ligger på fjerdeplass.
Visste du at?
– Etter at fosfatinntektene forsvant, er desperasjonen etter penger blitt merkbar. Nå kan faktisk hvem som helst kjøpe et naurisk pass, så lenge du betaler mellom 1 og 1,5 millioner norske kroner. Ja, du kan i prinsippet bli statsborger uten å ha satt foten her. Er du russer, kan jo det være ganske praktisk akkurat nå, sier Garfors.
Forfall Eritrea har en rik kulturhistorie, og hovedstaden Asmara er oppført på Unescos verdensarvliste på grunn av den unike arkitekturen. Dessverre har tiår med krig og konflikt og et autoritært styre satt sitt preg. Foto: Gunnar Garfors
Eritrea – 2000 turister
Eritrea ble først samlet som en italiensk koloni, senere en del av Etiopia, før det oppnådde full selvstendighet i 1993 etter en lang og blodig frigjøringskamp. Krig og konflikt har svekket næringslivet, og landet er avhengig av økonomisk bistand.
Eritrea har en av verdens lengstsittende autoritære ledere – Isaias Afewerki har vært president siden uavhengigheten. Landet ligger nederst på Press Freedom Index fra Reportere uten grenser – som rangerer pressefriheten i 180 land.
Hvorfor så få besøkende?
Sikkerhetssituasjonen i Eritrea varierer fra region til region. I hovedstaden Asmara og sentrale deler av landet er det generelt trygt, mens grenseområdene – særlig mot Etiopia og Djibouti – anses som mer urolige. Flere land anbefaler at man vurderer nødvendigheten av å reise til landet, spesielt på grunn av risiko for voldelig kriminalitet og konflikt i enkelte områder. Det er visumplikt for innreise.
Hvorfor Eritrea er verdt et besøk
Eritreas hovedstad, Asmara, ble i 2017 oppført på Unescos verdensarvliste, primært på grunn av sin unike modernistiske art deco-arkitektur. Byen ble designet og utviklet i kolonitiden, fra slutten av 1800-tallet og frem til 1941, og er et arkitektonisk skattkammer av italiensk design og byplanlegging – tilpasset lokale forhold. Bygninger, gater og åpne plasser er nøye utformet og tilpasset landskapet. Samtidig har byen klart å ivareta immaterielle verdier som språk, kultur og identitet gjennom utviklingen fra et urfolkssentrum til en moderne hovedstad.
– Asmara er art deco-himmelen, sier Garfors entusiastisk og trekker også frem havnebyen Massawa ved Rødehavet som et sted verdt å besøke. Det krever turisttillatelse å reise utenfor hovedstaden, men dette kan søkes om mens man er i landet.
Visste du at?
Ifølge FN-sambandet ble et av verdens eldste menneskeskjeletter funnet i Eritrea.
Skjelettet er datert til å være rundt én million år gammelt, noe som er en påminnelse om at denne delen av Afrika ikke bare er geopolitisk kompleks, men også menneskehetens vugge.
Kilder: Garfors.com, snl.no, fn.no, BBC, regjeringen.no, news.un.org, CNN, Aftenposten, welcometosocotra.com, watanserb.com, penguintravel.no, whc.unesco.org, rsf.org