• Alle foto: SCANPIX

Diktatorens fall ...og dagen derpå.

Diktatorens fall ...og dagen derpå.

Despotene lever i luksus mens folket lider. Når tyrannene faller, slippes jubelen løs. Folket krever forandring etter å ha kvittet seg med autoritære ledere. Men ofte er problemet det som kommer etterpå. Ikke alltid blir forandringen til det bedre.

Fra utgave: 4 / april 2011

Egypt

HOSNI MUBARAK

År ved makten: 30 (1981–2011)

Hvordan han ble styrtet: Revolusjonen i Tunisia inspirerte til masseprotester.

Mubarak var visepresidenten og generalen som overtok makten da president Anwar Sadat ble drept av islamister under en militærparade i 1981. Mubaraks formue i utlandet er anslått til å være et sted mellom én og 70 milliarder dollar (5,5–395 milliarder kroner) (usikre anslag).

Tiden etter: Et militærstyre har overtatt makten i landet. Egypts riksadvokat har beordret at alle bankkontoer som Mubarak-familien har i utlandet, blir sperret og eiendommer og andre verdier beslaglagt.

 

Tunisia

ZINE AL-ABIDINE BEN ALI

År ved makten: 23 (1987–2011)

Hvordan han ble styrtet: Jasmin-revolusjonen, ungdomsopprør fremskyndet av Twitter.

Hvem ville trodd at Washingtons mann i Tunis skulle falle og ta resten av den arabiske verdenen med seg? Den tidligere lederen for Tunisias etterretningstjeneste var CIAs favoritt, men hans families ekstravagante livsstil førte til hans fall. Han har en anslått formue i utlandet på 5 milliarder dollar (28 milliarder kroner) (usikkert anslag). Kona skal ha sørget for å overføre 1,5 tonn gull (verdt nesten 400 millioner kroner) til Saudi-Arabia før familien flyktet.

Tiden etter: De nye makthaverne har frosset alle kontoer og andre verdier i utlandet.

 

Turkmenistan

SAPARMURAD NIJAZOV

År ved makten: 16 (1990–2006)

Hvordan han ble styrtet: Svertende flyvebladkampanje (det var i alle fall slik det startet.)

Få ord kan beskrive en mann som oppkalte januar etter seg selv. Presidenten «for livstid» og «Turkmenbasji», far til alle turkmenere, var i sentrum av en omfattende personlighetskult. Blant hans forfengelige prosjekter var en roterende gullbelagt statue av ham selv, til en verdi av 50 millioner kroner, i hovedstaden Asjgabat. Han skal ha overført rundt 30 milliarder kroner til utenlandske bankkonti. Kritikere av regimet ble kidnappet og torturert ihjel.

Tiden etter: Dessverre har ikke hans fall ført til bedre tider for Turkmenistan: Landet blør til tross for rike gassforekomster.

 

Irak

SADDAM HUSSEIN

År ved makten: 24 (1979–2003)

Hvordan han ble styrtet: Kastet av ameri­kanskledet invasjon.

Lederen av Baath-paritet hadde en forkjærlighet for gullbelagte baderomsmøbler og Kalasjnikover. Saddam Hussein ble tatt til fange av amerikanske styrker 13. desember 2003, stilt for iraksk rett, dømt til døden og henrettet 30. desember 2006. Hans familie har en anslått formue i utlandet på 2–40 milliarder dollar (11–225 milliarder kroner) (usikre anslag). USA har jaktet på en utenlandsformue og tok beslag i ca. 5 milliarder dollar (28 milliarder kroner).

Tiden etter: Invasjonen førte til at Irak ble omdannet til en demokratisk føderasjon, og i 2005 ble landets første frie valg avholdt. Den politiske situasjonen er imidlertid fortsatt preget av mye vold og uroligheter. Amerikanske styrker står fortsatt i Irak, men tilbaketrekningen skal etter planen skje i løpet av 2011.

 

Serbia/Jugoslavia

SLOBODAN MILOSEVIC

År ved makten: 11 (1989–2000)

Hvordan han ble styrtet: Kastet av «Bulldoser-revolusjonen».

Milosevic kom til makten med nasjonalistisk retorikk og oppmuntret til etnisk og religiøst hat. «Slakteren på Balkan» sto bak store folkemord som sjokkerte 90-tallets Europa. Han døde i sin celle før han ble dømt for krigsforbrytelser.

Tiden etter: Etter Milosevic’ fall forble Serbia et arnested for organisert kriminalitet. Kosovos uavhengighet startet voldelige protester, men de systematiske etniske utrenskningene er over.  

 

Indonesia 

SUHARTO

År ved makten: 31 (1967–98)

Hvordan han ble styrtet: Omfattende korrupsjon blandet med en økonomisk krise i Asia.

For en studie av klassisk korrupsjon trenger man ikke lete videre. For å gjøre forretninger i øystaten, måtte man holde seg på god fot med «den store mannen». Den tidligere bankansatte underslo mer penger enn noen annen leder før ham i historien, ifølge Transparency International. I 1999 anslo Time Asia hans families formue til å være 15 milliarder dollar.

Tiden etter: Post-Suharto Indonesia er et blomstrende demokrati som kan være stolte av en voksende økonomi.

 

Zaire

MOBUTO SESE SEKO

År ved makten: 31 (1965–97)

Hvordan han ble styrtet: Kastet av styrker fra nabolandene.
Mobutu var kleptokraten par excellence. Å lure vekk landets rikdom på sveitsiske bankkonti var hans spesialitet. Hans personlige formue ble estimert til fem milliarder dollar i 1984 – den gang det samme som hele landets utenlandsgjeld. Hans ekstravagante livsstil innebar palasser og rosa champagne, lystyachter og shoppingturer til Paris i en chartret Concorde. Hans annen kone Bobo Ladawa konkurrerte med Imelda Marcos’ handlemani, med en garderobe med over tusen kjoler.

Tiden etter: Men uansett hvor forferdelig Washingtons allierte antikommunist var: Det som skjedde i Kongo (som landet ble omdøpt til) senere, var verre. Krigene har tatt livet av nær seks millioner mennesker.

 

Chile

AUGUSTO PINOCHET

År ved makten: 16 (1973–90)

Hvordan han ble styrtet: Ga fra seg makten etter demokratisk valg, men ble senere arrestert i Storbritannia for brudd på menneskerettighetene.

Generalen var den verste av de torturivrige sterke mennene i Latin-Amerikas tapte tiår. Over 2000 opposisjonelle skal ha mistet livet, 80 000 arrestert og over 30 000 torturert.

Tiden etter: Denne historien endte likevel godt. Så fort Pinochet var borte, ble Sør-Amerikas seigeste land et livlig kraftsentrum.

 

Romania

NICOLAE CEAUSESCU

År ved makten: 22 (1967–89)

Hvordan han ble styrtet: Henrettet, raskt og skittent.

Despoten ble gjerne sett med et kongelig septer. Til tross for hans offisielle lønn på 3000 dollar, fant han penger til 15 palasser, en unik bilsamling, lystyachter, eksklusiv kunst og skreddersydde dresser. Titusenvis av hjem ble meiet ned for å gi plass til hans 1100 rom store palass, med 480 lysekroner, i hovedstaden Bucuresti. Sikkerhetspolitiet brukte harde metoder for å undertrykke opposisjonen. Ceausescu ble styrtet i forbindelse med kommunismens fall, i et opprør som startet i Timisoara. Det ble iscenesatt en times lang rettssak for syns skyld, men despoten med jernnevene ble henrettet første juledag.

Tiden etter: Hans støttespillere ble hengende rundt, men Romania ryddet opp og ble etter hvert medlem av NATO.

 

Øst-Tyskland

ERICH HONECKER

År ved makten: 18 (1971–89)

Hvordan han ble styrtet: Dolket i ryggen av byråkrater.

Det var Honecker som i 1961, som leder av sentralkomiteens sikkerhetsavdeling, ledet byggingen av Berlin-muren. Ettersom Sovjetunionen smuldret opp, satte denne stabukken av en byråkrat seg opp imot historien. Han nektet å implementere lignende reformer i Øst-Tyskland som dem man så i Sovjetunionen under perestrojkaperioden. Massedemonstrasjoner og krav om forandring førte til at han ble avsatt.

Tiden etter: Øst-Tyskland eksisterer ikke lenger, og sentralplanlegging hører fortiden til. Tyskland tøffer i dag av gårde som Europas økonomiske maskin.

 

Haiti

JEAN-CLAUDE DUVALIER

År ved makten: 14 (1971–86)

Hvordan han ble styrtet: Et folkeopprør inspirert av paven.

Kallenavnet «Baby Doc» høres så koselig ut, men mannen som ble president i en alder av 19 år, trampet på befolkningens sivile rettigheter. Tusener ble torturert eller mistet livet, og hundretusener flyktet fra regimet. Han brukte 3 millioner dollar fra statskassen på bryllupet sitt, noe som forarget den stadig fattigere befolkningen. Han anklages både for befatning med narkotikaomsetning og handel med menneskelige organer.

Tiden etter: Etter ham har landet opplevd en rekke katastrofer og vanskelige perioder. Merkelig nok vendte Baby Doc tilbake i januar 2011, og ble arrestert og tiltalt for korrupsjon.

 

Filippinene

FERDINAND MARCOS

År ved makten: 20 (1965–86)

Hvordan han ble styrtet: Senket av folkets makt.

Frihetskjemperen fra annen verdenskrig var ekspert på krigsrett. Han ble en kleptokrat med milliarder av dollar på hemmelige utenlandske bankkonti. Som Mobutu, levde han godt på Washingtons penger til antikommunister. Hans kone Imelda hadde et storforbruk og etterlot seg blant annet 888 vesker og 1060 par sko i Malacanang-palasset da hun flyktet fra landet etter at Marcos ble avsatt.

Tiden etter: Korrupsjonen stakk dypt, og landet lider fremdeles under voldsomme opprør.

 

Uganda

IDI AMIN

År ved makten: 8 (1971–79)

Hvordan han ble styrtet: Kastet av styrker fra Tanzania.

Amin var general i det ugandiske militæret og tok makten i et kupp. Idi Amin titulerte seg selv som «Hans Eksellense, president for livet, feltmarskalk Al Hadji Doktor Idi Amin Dada, Herre over alle dyr på jorden og fisker i havet og Seierherre over det britiske imperium i Afrika generelt og i Uganda spesielt». Av andre blir han omtalt som «Slakteren fra Uganda» og «Afrikas Hitler». Det antas at et sted mellom 100 000 og 500 000 ugandere ble drept av Amins regime. Amin brukte millioner på en overdådig livsstil. Ett av hans gale prosjekter var å danne en personlig livgarde av sekkepipespillende skotter på 193 cm. Tanzania ble lei av hans grensekrenkelser og invaderte Uganda og tvang Amin i eksil i Saudi-Arabia.

Tiden etter: Etter Amin kunne situasjonen i Uganda bare bli bedre.

 

Iran

MUHAMMED REZA PAHLAVI

År ved makten: 38 (1941–79)

Hvordan han ble styrtet: Kastet av folkeopprør under Den iranske revolusjonen.

Pahlavi hadde intensjoner om å modernisere Iran. Landets sjiamuslimer ble undertrykket og sjahens hemmelige politi, SAVAK, drepte og torturerte mulige opposisjonelle. «Kongen over alle konger» skal ha brukt over 100 millioner dollar på feiringen av det persiske monarkiets 2500-årsjubileum i 1971. Hans flotte samling av sportsbiler kan ses i Irans nasjonale bilmuseum, sammen med hans sønns spesialbygde biler fra Porsche og Mercedes-Benz.

Tiden etter: Iran ble en islamsk republikk under ledelse av ayatollah Khomeini.

 

Siden denne artikkelen sto på trykk i april 2011, er nok en arabisk leder kastet:

Libya

MUAMMAR AL-GADDAFI

År ved makten: 42 (1969–2011)

Hvordan han ble styrtet: Kastet av opprørsstyrker inspirert av den arabiske våren, støttet av NATO.

Gaddafi ledet i 1969 en gruppe yngre offiserer som avsatte kong Idris i et militærkupp. Han tituleres som oberst, og hevder landet styres av folket, og at han derfor ikke trenger tittelen general. Likevel har han styrt landet som en diktator. Familien har kontrollert et nettverk av selskaper og eierandeler i viktige deler av næringslivet som oljeindustrien og telekombransjen. Det foreligger ingen sikre anslag over størrelsen på Gaddafis formue i utlandet. Libya har et oljefond som investerer i utlandet. Fondet er anslått å være på ca. 60–80 milliarder dollar. Det er imidlertid uklart hva slags innflytelse Gaddafi-familien har i fondet.

Tiden etter: Et overgangsråd har overtatt makten i landet, mens Gaddafi selv gjemmer seg på et ukjent sted. Flere av familiemedlemmene skal ha flyktet til Algerie.

 

Tilleggskilder: The Times, Life, Wikipedia, Aftenposten.