Det er heller ikke nødvendigvis fordi de er fattige. Selv om det til tider har vært ekstremt vanskelig for haitianerne å mette alle sine munner, bidrar media til å gjøre bærekraftige tradisjoner til en fattigdomssensasjon.
«Det var lunsjtid i Port-au-Princes verste slum og Charlene Dumas satt og spiste jord,» skrev National Geographic etter at publikasjonens journalist hadde besøkt øystaten i 2008. Også den engelske storavisen The Guardian meldte hjem om hele haitianske familier som så seg tvunget til å spise leirekakene journalisten først trodde var små tallerkener å spise av.
Leirekaken «la boue» har blitt, og blir, tradisjonelt spist av haitianerne som et mineraltilskudd. Særlig har gravide hatt nytte av kaken fordi den er spesielt rik på kalsium. Dette er virkelig kortreist mat. Fire fjellkjeder av kalkstein strekker seg gjennom Haiti fra øst til vest og landet har også underjordiske og mineralholdige saltsjøer.
Dette er virkelig kortreist mat.
Når Haiti i kjølvannet av det katastrofale jordskjelvet i januar skal forsøke å utvikle sitt eget jordbruk og gis muligheten til å leve av det de selv produserer, er jordsmonnet som befolkningen lenge har visst å dra nytte av, en potensielt stor ressurs for landet.
Kilder: Store Norske Leksikon, National Geographic, Guardian.