Stan Lee (eller Stanley Martin Lieber) har, som ingen andre, bygd et panteon av superhelter. Med stort og smått skal han ha skapt over 300 figurer, som i større eller mindre grad deler det samme universet.
I første halvdel av 1960-tallet transformerte og moderniserte Lee hele superheltsjangeren i kraft av å være manusforfatter, konseptmaker og redaktør i tegneserieforlaget Marvel Comics. Som regel i parløp med tegnerne Jack Kirby og Steve Ditko.
Nøkkelen til suksessen var paradoksalt nok å gjøre superheltene mindre supre. Ved å fremheve de menneskelige og feilbarlige sidene ved heltene, gjorde Lee dem mer relevante og engasjerende. Mens førstegenerasjonen av superheltene hadde vært gjennomidealistiske figurer, var Marvels helter langt mer tvetydige og problematiske. De kunne sågar være destruktive. Denne filosofien holdt forlaget fast ved – og videreutviklet i tiårene som fulgte.
Nøkkelen til suksessen var paradoksalt nok å gjøre superheltene mindre supre.
Tegneseriehistorikeren Peter Sanderson har sammenlignet Marvel Comics med den franske filmbølgen. Mens franske regissører som Jean-Luc Godard og François Truffaut revolusjonerte filmkunsten, gjorde Stan Lee og hans partnere noe tilsvarende for tegneseriene.
At Marvel-heltene skulle gå til filmen, lå nesten i kortene. De siste årene har de gjort nettopp dét – i et nesten lavineaktig omfang. Etter at Marvel Studios ble opprettet i 1993, har selskapet produsert eller delprodusert 31 spillefilmer, samt en lang rekke TV-serier og animasjonsserier. Allerede fra 70-tallet hadde Marvel-heltene vært gjenstand for filmbransjens interesse, med varierende resultater.
Med etableringen av Marvel Studios, ble filmversjonen av figurene gjennomgående gitt en langt mer seriøs og ambisiøs behandling. Bare i år kommer to nye filmer; «The Avengers» og «The Amazing Spider-Man».
Stan Lee, som runder 90 år i desember, dukker opp som statist i begge.
10 navn fra Stan Lees helteunivers
1) De fantastiske fire
Stan Lees første egne figurer seriedebuterte i november 1961, og ble en høyst uventet suksess. Superheltkvartetten består av den geniale og superelastiske Mister Fantastic (Reed Richards), Den usynlige kvinnen (Susan Storm), Fakkelen (Johnny Storm, Susans bror), samt muskelbunten Tingen (Ben Grimm).
De fantastiske fire gikk til filmen første gang i 1994, i en billig B-produksjon, før de ble skildret med stort budsjett både i 2005 og 2007.
2) Hulk
Stor, supersterk, rasende og grønn! Hulk er det balstyrige monsteret som stakkars Robert Bruce Banner forvandles til når han blir skremt eller sint. Hulk er sannsynligvis Marvel-universets mest uovervinnelige figur, men intelligensen matcher ikke styrken. Hulk sprer som regel trøbbel og ødeleggelse rundt seg. Lee har nevnt «Frankenstein» og «Dr. Jekyll og Mr. Hyde» som inspirasjonskildene for den grønne giganten.
Hulk seriedebuterte i mai 1962. TV-serien fra 1977–82, med Lou Ferrigno i hovedrollen, har fått kultstatus. Filmversjoner kom i 2003 og 2008, og Hulk er med i «The Avengers» (2012).
3) Thor
Tordenguden ble introdusert i Marvel-universet i august 1962. Stan Lees tolkning av den norrøne gudeverdenen plasserer Thor, Odin, Loke og resten av æsene på den fremmede planeten Åsgard. Deres guddommelige evner forklares derfor som en blanding av avansert teknologi og fremmed biologi. Kenneth Branagh regisserte Thors filmdebut i 2011, og mannen med hammeren er en av heltene som dukker opp i den premièreaktuelle «The Avengers» (2012).
4) Spider-Man
Regnes som Lees signaturfigur. Spider-Man er ung og uerfaren, og figuren er blitt tolket som en metafor for puberteten; fasen da kroppen endrer seg, og man må lære seg å beherske uvante prosesser, samt nyvunnet styrke. Før Spider-Man, hadde tenåringer vært henvist til rollen som medhjelpere i superheltsjangeren – slik Robin var et haleheng til Batman. Men i Spider-Man står tenåringen Peter Parker på egne ben. Seriedebuten kom i august 1962, og filmversjoner i 2002, 2004, 2007 – samt i 2012: «The Amazing Spider-Man» får premiere i juli.
5) Iron Man
Mangemilliardæren, geniet, oppfinneren og industrimagnaten Tony Stark er i utgangspunktet en usannsynlig kandidat til superheltrollen. Han er selvopptatt og alkoholisert, og en klassisk playboytype. Etter å ha blitt livstruende skadet av en granatsplint som truer med å stikke hull på hjertet hans, bygger Stark en høyteknologisk rustning, som kan skilte med både pacemaker og integrerte våpensystemer – og superhelten Iron Man er født. Seriedebuterte i mars 1963. Robert Downey Jr. spilte ham med ironisk bravur både i 2008 og 2010, og gjentar rollen i «The Avengers» (2012).
6) Doctor Strange
Da den feirede nevrokirurgen Stephen Strange skader hendene sine i en bilulykke, kompenserer han ved å utvikle magiske evner. Han endrer karakter til Doctor Strange, som behersker telepati, teleportering, astralprojeksjon, energifelt og er i stand til å manipulere materie. Doctor Strange seriedebuterte i juli 1963, og takket være tegneren Steve Ditkos psykedeliske billedkomposisjoner ble han populær i det motkulturelle ungdomsmiljøet utover på 60-tallet. En TV-film kom i 1978, og i flere år har gått rykter om planer for en filmversjon med stort budsjett.
7) X-Men
Superheltkollektivet X-Men, som består av mutanter med ulike evner, dukket første gang opp i september 1963. Serien tematiserer fremmedgjorthet og fordommer, siden heltene må operere i et samfunn som frykter mutanter og forsøker å kontrollere dem. X-Men ledes av den telepati-
kyndige professor Xavier, og ligger i konflikt med en annen gruppe mutanter anført av Magneto. Mens Xavier er en talsmann for avspenning og samarbeid med menneskene, anser mutantlederen Magneto dem for å være fienden. Filmversjoner ble laget i 2000, 2003, 2006, 2009 og 2011.
8) Nick Fury
Mannen med øyelappen er oberst og krigsveteran fra annen verdenskrig. Takket være et serum har han stoppet aldringsprosessen, og er derfor fremdeles en ytterst atletisk mann. I kraft av å være sjef for den hemmelige organisasjonen S.H.I.E.L.D., disponerer han diverse høyteknologiske hjelpemidler, bl.a. en skuddsikker kevlardrakt. Fury hadde sin seriedebut i 1963. I en TV-film fra 1998 ble han fremstilt av David Hasselhoff. Samuel L. Jackson gestaltet ham i biroller i «Iron Man» og «Iron Man 2», og gjeninntrer i rollen i «The Avengers» (2012).
9) Daredevil
I april 1964 gjorde en blind superhelt entré i Marvel-familien. Som barn ble advokaten Matt Murdock utsatt for radioaktivt materiale. Han mistet synet, men ulykken forsterket samtidig andre evner hos ham i ekstrem grad. Murdock har blant annet utviklet en slags radar, som gir ham muligheten til å orientere seg minst like godt som en seende. Utover dette har han ingen egentlige superevner, men behersker et bredt spekter av kampteknikker på høyt nivå. Daredevil gikk til filmen i 2003, med Ben Affleck i tittelrollen.
10) The Avengers
I filmversjonen, som får première 27. april, rekrutterer Nick Fury superheltene Iron Man, Captain America (ikke skapt av Stan Lee), Hulk, Thor, Black Widow og Hawkeye til S.H.I.E.L.D. Sammen må de sette en stopper for Thors adoptivbror Loke, som invaderer jorden igjen (slik han også gjorde i filmen «Thor»). Avengers-gruppen fikk sin seriedebut i september 1963, og har siden da rommet flere ulike konstellasjoner av superhelter.
Kilder: Wikipedia, marvel.com, imdb.com