1. Spill Wordfeud
Forskning viser at løsing av ordgåter kan bidra til å redusere risikoen for Alzheimers og demens, så det er ingen grunn til skyldfølelse når du fordriver tiden med dette populære spillet. Bare pass på å slå av når du skal ut og fly.
2. Spis gurkemeie
Denne ingefærlignende roten er et vanlig krydder i indiske og thailandske karriretter. Det inneholder kurkumin, som kan redusere risikoen for demens. Men ikke søl for mye: I India brukes det også som oransjegult fargemiddel.
3. Ta timer i taekwondo
Eller dans. Eller spill squash. Finn en aktivitet som øker hjertefrekvensen og krever god koordinasjon, sier John J. Ratey, forfatter av «Spark: The Revolutionary New Science of Exercise and the Brain». Med interaktiv spillteknologi som Microsoft Kinect og Nintendo Wii Fit, burde selv sofagriser klare å finne en hjernestimulerende sport.
4. Få nyheter fra alternative nyhetskilder
Ikke isoler deg fra nye ideer. En amerikansk studie fra 2009 konkluderte med at de som så engelske Al Jazeera, var mer fordomsfrie enn de som utelukkende så på CNN International og BBC World.
5. Kast smarttelefonen
Kontinuerlig sjekk av e-post forstyrrer fokus og svekker produktiviteten. Og hvis du vil ha hjelp til å holde deg borte fra nettet innimellom, kan du installere Freedom, en internett-
blokkerende programvare som lar deg fokusere på oppgaven.
6. Sov mye
Ta deg en lur, gå tidlig til sengs. Forskning fra Harvard viser at hjernen fortsetter å behandle hukommelsesinntrykk også etter at du har sovnet, slik at det blir lettere å hente dem frem igjen senere.
7. Bli med på en litteraturfestival
Er Los Angeles, Wales og Oxford steder du alltid har hatt lyst til å besøke? Vel, alle stedene arrangerer hvert år store bokfestivaler, så kjøp billett i god tid og lær et par knep fra berømte forfattere mens du er på farten. Fra 29. mai til 3. juni kan du besøke Norsk Litteraturfestival på Lillehammer, som får besøk av blant andre Tomas Espedal, Linda B. Knausgård og Vigdis Hjorth.
8. Bygg et «hukommelsespalass»
Et triks for å huske bedre: Assosier de tingene du vil huske med et livlig bilde. Du har kanskje ikke tålmodighet til å bygge et «hukommelsespalass», men skaff deg i det minste et innblikk i slike teknikker gjennom å lese for eksempel Joshua Foers «Moonwalking With Einstein: The Art and Science of Remembering Everything». Norske Oddbjørn By, som satte verdensrekord i hukommelse i 2006, har skrevet boken «Memo: Den enkleste veien til bedre hukommelse».
9. Lær et nytt språk online
Det å beherske flere språk gir trening av den fremre hjernebarken, som påvirker beslutningstagning og følelser. Meld deg på kurs, ta et opphold langt inne i Sichuan-provinsen, eller gjør det litt billigere ved å ta et online kurs i mandarin eller latin på RosettaStone.com, lær arabisk på www.arabiskaskolan.se – eller få en noe mer fragmentarisk, gratis innføring i ulike språk via www.101languages.net.
10. Spis mørk sjokolade
Det vil kanskje ikke øke din IQ over natten, men mørk sjokolade sies å inneholde hukommelses-forbedrende flavonoider. Og så kan du kombinere sjokoladen med et glass rødvin, som er en annen flott flavonoid-kilde.
11. Bli med i en strikkeklubb
Frem med strikkepinnene og lag et kjempefint skjerf. Forfining av motoriske evner kan styrke kognitive ferdigheter. Dessuten holder du varmen i vinter.
12. Tørk av deg fliret
Forsøk har vist at hvis du heller rynker pannen, blir du mer skeptisk og tenker mer analytisk.
13. Spill actionfylte dataspill
Ja, du leste riktig. Ulike studier har vist at videospill styrker reaksjonsevnen, bedrer simultankapasiteten og demper negative følelser etter en stressende oppgave. Så prøv et av denne vinterens storselgere – «Need For Speed: The Run», «Battlefield 3», «The Elder Scrolls V: Skyrim», «Star Wars: The Old Republic» eller «Batman: Arkham City».
14. Følg smarte folk på Twitter
Du trenger ikke selv å være så aktiv på Twitter for å få et utbytte av mikrobloggingstjenesten. Ved å følge verdens smarteste mennesker fra hele verden og i alle kategorier, får du en kontinuerlig strøm av tweets med smarte funderinger og utvalgte linker til innsiktsgivende artikler på nettet.
15. Lytt til radio
«Ekko» (kl. 9–11 mandag til fredag) på NRK P2, har tatt over for «Sånn er livet» og «Verdt å vite», og utvider horisonten mens du har hendene fri til å drive med andre ting. Får man først smaken på radio, er også «Radiodokumentaren», «Verdibørsen», «Studio Sokrates», «Kunstreisen» og «Språkteigen» vel verdt å låne øret til. På RadioNorge kan du bli med «Kosmo» inn i vitenskapens verden hver søndag fra klokken 20–22, og lytte videre til livssynsprogrammet «Panorama» rett etterpå.
16. Spis yoghurt
Probiotiske stoffer er bra for magen, men forsøk på mus indikerer at de også er bra for hjernen: Mus som spiste slike stoffer taklet angst bedre og hadde økt aktivitet i de delene av hjernen som håndterer følelser og hukommelse.
17. Se en Shakespeare-forestilling
Det er påvist at lesing av Shakespeare enga-sjerer hjernen mer aktivt enn de fleste moderne tekster, men det kan ikke skade å se ham heller. 16. februar har «Hamlet» premiere ved Hålogaland Teater i Tromsø, og til våren kan du se «En midtsommernattsdrøm» på Den Nationale Scene i Bergen.
18. Forfin din måte å tenke på
Hjernen har to forskjellige tenkemåter, ifølge Daniel Kahneman, forfatter av «Thinking, Fast and Slow». System 1 er rask og automatisk; System 2 er tregere og krever mer anstrengelse. Hvis vi forstår disse to systemene, sier Kahneman, klarer vi å oppdage våre egne makelige tilbøyeligheter og gjøre bedre valg.
19. Få i deg nok væske
Jo da, alle leger og trenere vil si fra om dette, og det gjør vi også: Dehydrering tvinger hjernen til å jobbe hardere og kan svekke dens evne til planlegging.
20. Prøv iTunes U
Selv om du ikke bor i Princeton eller i Oxford, kan du likevel følge undervisningen på et topp-universitet. Under iTunes Store finner du link til iTunes U, der anerkjente læresteder over hele verden legger ut forelesninger, om alt fra filo-sofien i oldtiden til astrofysikk.
21. Besøk et museum for moderne kunst
Det får deg til å virke glup, og dessuten er det påvist at det å se kunst reduserer stress, slik at du kan fokusere på de tingene som virkelig betyr noe. Henie Onstad Kunstsenter viser Per Inge Bjørlos grafikk og installasjonskunst frem til 26. februar. Fra 9. februar kan du se den Berlin-baserte videokunstneren Omer Fasts utforskning av hvordan virkelighet og sannhet oppstår og medieres. Museet for samtidskunst i Oslo viser videoinstallasjonen «Ufullførte reiser» fra 16. mars.
22. Spill et instrument
Klimpre noen akkorder, klunk på tangentene, spill en trille. Spille-øvelse på et nytt instrument styrker IQ-en og øker aktiviteten i de delene av hjernen som styrer hukommelse og koordinasjon.
23. Skriv for hånd
Husker du hvordan det føles? Hjerne-skanning viser at håndskriving beskjeft-iger flere deler av hjernen enn tastaturskriving. Bonus for hjernen: Det er lettere å huske ting du har skrevet ned på papir.
24. Pomodoro-teknikken
Denne tidsstyringsmetoden har ingenting med pasta med tomatsaus å gjøre, men tar sikte på å gjøre deg produktiv med noe så enkelt som et kjøkkenur. Bruk det til å jobbe i bolker på 25 minutter, og ta en kort pause etter hver bolk. Hyppige pauser styrker den mentale smidigheten.
25. La tankene vandre
En rekke studier tyder på at det å koble helt ut, særlig når du ikke er bevisst på at du gjør det, setter hjernen i stand til å jobbe med viktige tenkeoppgaver, «det store bildet».
26. Drikk kaffe
Og drikk ikke bare én kopp: Kvinner som drakk fire kopper kaffe om dagen, hadde mindre sannsynlighet for å lide av depresjon enn kvinner som bare drakk én kopp i uken. Andre studier har påvist at kaffe styrker korttidshukommelsen.
27. Utsett nytelse
Studier har funnet at barn som var i stand til å motstå fristelsen fra godteri satt frem foran dem, senere fikk høyere score på nasjonale prøver enn de som hadde snappet til seg godsakene. De mer vellykkede barna var ikke nødvendigvis tålmodig anlagt, men de kontrollerte oppmerksomheten ved å fokusere på noe annet, slik som å synge en sang.
28. Bli ekspert på noe
Hvis du mestrer en oppgave du virkelig liker, vil hjernen fungere mer effektivt mens du holder på med den. Sjakkgenier er for eksempel raskere til å gjenkjenne mønstre enn amatører. Ekspertise er ikke nødvendigvis medfødt – øvelse gjør mester, som det heter.
29. Skriv anmeldelser på nettet
På nettet kan hvem som helst være kritiker, og det burde du også være. Når du liker eller misliker noe, skriv om det på et egnet nettsted. Når du beskriver hva du mener, bidrar det til å forstå din egen tankegang bedre – og det kan hjelpe andre.
30. Kom deg ut av byen
Livet i en storby kan drive deg til vanvidd. Vitenskapsjournalisten Jonah Lehrer hevder at bare noen få minutter på en overfylt gate svekker hukommelsen og selvkontrollen, siden hjernen må behandle alle inntrykkene. Sørg derfor for å stikke av en gang iblant. Kontakt med naturen gjør at hjernen henter seg inn igjen.
Publisert første gang i Newsweek, i utgaven datert 2. januar 2012. © Newsweek/Daily Beast Company LLC. Norske tillegg: Aftenposten Innsikt.
Foto/illustrasjoner: SCANPIX, AFTENPOSTEN, iSTOCKPHOTO og NEWSWEEK.